La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015.
”Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meșteșugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce privește specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrățișează cu aceeași căldură toate identitățile etnice existente pe teritoriul României. (…) În ceea ce privește portul popular, acesta este recunoscut în mod unanim de comunitatea științifică și culturală din țară și din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naționale, și implicit, un element al identității naționale. Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei conviețuiri și cooperări interstatale este posibilă. (…) În ceea ce privește necesitatea de a se stabili o zi națională a portului popular aceasta va marca importanța acordată de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, păstrării identității naționale și, pe ansamblu, educației multiculturale a cetățenilor lor”, potrivit expunerii de motive a inițiatorilor proiectului de lege, 39 de deputați și senatori, indică portalul https://www.cdep.ro.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
”De asemenea, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanța și din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului și tradițiilor proprii și se evidențiază modul în care cetățenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferențele dintre grupuri ducând la evoluție și îmbogățire culturală.”, se mai menționează în expunerea de motive a inițiatorilor, conform https://www.cdep.ro.
La 22 aprilie 2015, Camera Deputaților a adoptat cu 296 de voturi favorabile, niciun vot împotrivă, 6 abțineri, iar un deputat nu a votat, propunerea legislativă privind marcarea Zilei naționale a Portului Tradițional din România, menționează https://www.cdep.ro.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România a fost promulgată de președintele României Klaus Iohannis prin Decret nr. 448/2015 la data de 6 mai 2015, iar la 7 mai 2015 a devenit Legea nr. 102/2015. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 323 din 13 mai 2015.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Pentru a celebra această zi sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale și educative, pentru a se evidenția ”valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone’. Organizarea activităților dedicate acestei zile sunt sprijinite de autoritățile administrației publice centrale și locale și de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuții în domeniile educației, culturii, cercetării, turismului, protecției mediului, sănătății și finanțelor. Pot fi instituite distincții specifice, înmânate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradițiilor populare. Potrivit legii, în luna mai, în curricula școlară pentru clasele IV-XII, la disciplina educație civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradițional al zonei sau al minorităților naționale, evidențiind semnificația acestora în păstrarea identității naționale.