Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero.
‘Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Constanța, un simbol drag nouă tuturor, redat comunității după ani întregi de așteptare. Un monument-simbol al orașului, construit în perioada 1904 – 1910 și recunoscut pentru stilul său Art Nouveau, cazinoul a fost complet restaurat, păstrându-i-se farmecul și eleganța de altădată. (…) Astăzi, cazinoul nu mai este doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea’, a transmis Intotero, într-o postare pe Facebook.
Potrivit ministrului, prin proiectul de peste 200 de milioane de lei realizat de Compania Națională de Investiții, clădirea a fost consolidată și reabilitată în detaliu, de la vitralii și fațade până la elementele decorative interioare.
***
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21 – 25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și https://patrimoniu.ro/.
Constanța este sărbătorită, în mod tradițional, de Sfinții Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului, începând din 2002, când s-a decis instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, prin HCL 116/28 martie 2002, potrivit https://www.crestinortodox.ro/.
***
Construit la începutul secolului trecut în stil eclectic Art Nouveau, Cazinoul din Constanța a fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, o construcție și un proiect aflate sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii realizat de arhitectul Daniel Renard (1871 – 1954).
În 1916, în contextul intrării României în Primul Război Mondial, cazinoul a devenit spital de campanie, sub Crucea Roșie Română, dar a trecut și printr-un bombardament. La sfârșitul anului 1917, cazinoul a redevenit funcțional. În 1934, arhitectul Daniel Renard a fost chemat pentru reparații. În 1941, trupele germane au fost cazate în cazino, clădirea suferind distrugeri, din nou, în urma bombardamentelor.
Cazinoul a fost reparat, extins, reamenajat (1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987), a fost transformat, apoi, în Casa de Cultură a Sindicatelor (1947). A fost renovat, în 1950, cu ajutorul deținuților politici. 70 de ani mai târziu, în timpul lucrărilor de restaurare începute în 2020, au fost descoperite, ascunse printre ziduri bucăți de hârtie scrise și semnate de cei care au fost aduși să muncească aici de autoritățile comuniste, conform unui comunicat transmis AGERPRES de Primăria Constanța în aprilie 2020.
Ultimele reparații majore aduse Cazinoului din Constanța au avut loc în perioada anilor 1986 – 1988.
La 2 mai 2020, Primăria Municipiului Constanța a anunțat demararea lucrărilor de restaurare a cazinoului, coordonate de inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănțean Radu Cornescu. În acest an, pe 26 martie, a avut loc ceremonia de predare a cazinoului de la Ministerul Dezvoltării la administrația locală, după ce a fost restaurat, primarul Constanței, Vergil Chițac, anunțând că acesta nu va funcționa ca un spațiu destinat jocurilor de noroc sau alimentației publice, ci va deveni un centru cultural ce va include inclusiv muzee.
FOTO: Visit Romania – Facebook