După ce la început de lună mai 2025 magistrații Judecătoriei Slatina au respins cererea inculpatului Paul Robert Hraru, tânărul din Slatina, autor al accidentului în care a murit fostul primar al comunei Grădinari, Mihai Ioana, privind înlocuirea măsurii preventive a arestului preventiv cu o măsură preventivă mai uşoară, decizie împotriva căreia a fost formulată contestație care a fost judecată joi, 22 mai 2025, de magistrații Tribunalului Olt, aceasta fiind admisă. Așadar, șoferul vinovat de producerea accidentului mortal produs în seara primei zile de Crăciun, din anul 2023, este în prezent în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.
Iar decizia instanței de judecată este una definitivă. Printre obligațiile ce trebuie respectate de inculpat se numără și purtarea permanentă a unui dispozitiv electronic de supraveghere.
„În temeiul art. 204 C.p.p., admite contestația formulată de inculpatul HPR, împotriva încheierii nr. 21 din data de 12.05.2025 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Slatina în dosarul nr. 4836/311/2025*, desfiintează încheierea contestată și rejudecând: În baza art. 227 alin. 1 C.p.p., respinge propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive a Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina cu nr. 3939/238/P/2023 din data de 08.05.2025 față de inculpatul HPR. În temeiul art. 227 alin. 2 C.p.p. rap. la art. 242 alin. 2 şi art. 202 alin. 4 pct. d) C.p.p., admite cererea formulată de inculpatul HPR si dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 zile, începând cu 22.05.2025 până la 20.06.2025, inclusiv. În baza art.221 al.1 C.pr.pen., obligă inculpatul HPR să nu părăsească, fără permisiunea organului judiciar în fata căruia se află cauza (parchetul, judecătorul de drepturi şi libertăti), imobilul unde domiciliază. În baza art.221 al.2 lit. a şi b C.pr.pen., obligă inculpatul HPR ca, pe durata arestului la domiciliu, să respecte următoarele obligații: – să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi si libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; – să nu se apropie, să nu comunice direct sau indirect cu persoanele vătămate (cinci la număr n.r.) sau membrii de familie ai acestora. În baza art. 221 alin. 3 C.pr.pen. dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. În baza art. 221 al. 8 și 9 C.pr.pen., stabilește ca organ judiciar desemnat cu supravegherea respectări măsurii arestului la domiciliu si a obligațiilor impuse, I.P.J. Dolj – Biroul Supravegheri Judiciare Craiova. În baza art. 221 al. 11 C.pr.pen., atrage atenția inculpatului HPR că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliul poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului HPR de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 24 emis la data de 29.12.2023 de Judecătoria Slatina, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. (…)”, se arată în soluția pe scurt dată de judecătorii Tribunalului Olt.
La data de 19 martie 2025 autoritățile române aveau să finalizeze procedurile necesare pentru aducerea în țară a tânărului de 33 de ani, din municipiul Slatina, județul Olt, care fusese arestat în urma unei acțiuni operative desfășurate în Italia. Paul Robert Hraru, tânărul din Slatina, care în anul 2023, în seara primei zile de Crăciun, a provocat accidentul mortal pe Drumul Național 64, în comuna Strejești, în care și-a pierdut viața Mihai Ioana, primarul de atunci al comunei Grădinari, a fost găsit pe 8 decembrie anul trecut, în orașul Florența din Italia, și cum pe numele său era emis mandat european de arestare de magistrații Judecătoriei Slatina, a fost arestat.
Odată adus în țară, acesta a fost imediat și încarcerat în Arestul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ulterior fiind introdus și în Arestul unui alt inspectorat de poliție dintr-un județ limitrof.
„Acesta a fost extrădat în România, în baza mandatului european de arestare emis de Judecătoria Slatina, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, în legătură cu accidentul rutier din comuna Strejești, județul Olt, din data de 25 decembrie 2023. În momentul aducerii sale pe teritoriul României, tânărul a fost prezentat autorităților competente și a fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în așteptarea finalizării procedurilor judiciare”, declara în martie inspectorul Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al IPJ Olt.
Sursa citată a mai spus că, pe lângă infracțiunile din dosarul penal românesc, Paul Robert Hraru este cercetat în Italia și pentru faptele de fals privind identitatea și uz de fals, după ce a prezentat autorităților italiene un document de identitate românesc falsificat în momentul arestării: „Autoritățile române și italiene continuă colaborarea în acest caz, iar tânărul va răspunde în fața instanței pentru faptele sale, atât în România, cât și în Italia”.
Șase persoane au ajuns la spital în urma accidentului din prima seară a Crăciunului 2023, iar una dintre ele era edilul localității Grădinari de la vremea aceea, care a murit. Acesta se afla într-o mașină destinată transportului persoanelor care fac dializă, cinci bărbați fiind în total în vehicul. A fost o coliziune frontală violentă între acest autoturism și mașina condusă de slătinean, care era băut bine.
„La data de 25 decembrie 2023, în jurul orei 21:00, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că, pe Drumul Național 64, în comuna Strejești, județul Olt, a avut loc un accident rutier. La fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Olt. Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că, în eveniment, au fost implicate două autovehicule, respectiv un autoturism condus de un tânăr de 32 de ani, din municipiul Slatina, județul Olt și un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Strejești, județul Olt. În urma evenimentului rutier, șase persoane au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Ulterior, pentru una dintre cele șase persoane transportate la unitatea medicală a fost declarat decesul. Ambii conducători auto, implicați în eveniment, au fost testați cu aparatul etilotest, indicând o valoare negativă pentru bărbatul în vârstă de 52 de ani, respectiv o valoare de 0,72 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat pentru tânărul în vârstă de 32 de ani. De asemenea, tânărul a fost testat cu aparatul din dotare, iar în urma testării au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În urma probatoriului administrat, la data de 29 decembrie, Judecătoria Slatina a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, întrucât acesta se sustrage de la urmărirea penală. Polițiștii desfășoară activități specifice în scopul punerii în aplicare a mandatului de arestare preventivă, tânărul fiind pus în urmărire națională”, spunea la vremea respectivă reprezentantul IPJ Olt.