21.9 C
Slatina
joi,29 mai,2025

Ultimele Articole

Anghel (ANPC): Alegeți jucării potrivite vârstei copilului. Verificați dacă pe ambalaj sunt menționate avertismente

- Advertisement -

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită, în perioada imediat următoare, atunci când aleg și cumpără jucării pentru Ziua Copilului și le-a oferit acestora câteva sfaturi în acest sens.

‘Ziua de 1 Iunie este un prilej minunat de a le oferi copiilor noștri bucurii și cadouri care să le lumineze chipul. O jucărie nouă, atractivă, este adesea cel mai dorit dar – însă este important ca aceasta să fie nu doar plăcută, ci și sigură. Vă ofer câteva sfaturi esențiale pentru a face alegeri inspirate și, mai ales, responsabile’, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Acesta le recomandă părinților să aleagă magazine sau raioane specializate, unde să primească un bon fiscal sau o factură pentru că li se eliberează documente care sunt vitale în cazul în care doresc să facă o reclamație.

‘Alegeți jucării potrivite vârstei copilului. Verificați dacă pe ambalaj sunt menționate avertismente privind vârsta recomandată. O jucărie nepotrivită poate deveni periculoasă’, spune directorul general al ANPC.

Potrivit acestuia, consumatorii trebuie să citească eticheta produsului cu mare atenție și să se asigure că pe jucărie sau pe ambalaj apar: numele și adresa producătorului/importatorului; numărul unic de identificare (lot, serie, model); marcajul CE – un indiciu că produsul respectă standardele europene de siguranță.

Paul Anghel recomandă, totodată, să nu se cumpere jucării fără instrucțiuni în limba română, care trebuie să includă avertismente specifice, instrucțiuni de utilizare și măsuri de precauție.

‘Atenție la piesele mici! Evitați jucăriile cu componente detașabile pentru copiii sub 3 ani – aceștia pot înghiți piese mici sau se pot sufoca. Urmăriți mențiunea: ‘ATENȚIE. Nerecomandat copiilor sub 36 luni. Pericol de strangulare’ sau simbolul grafic corespunzător’, îi sfătuiește pe părinți Paul Anghel.

El recomandă, în același timp, părinților să-și supravegheze copiii în timpul jocului, să verifice periodic starea jucăriilor și să le arunce pe cele deteriorate sau uzate, care pot reprezenta un risc.

‘Chiar și cele mai sigure jucării necesită o utilizare responsabilă. Respectați instrucțiunile de folosire și păstrați jucăriile potrivite copiilor mai mari departe de cei mici. Acordați atenție jucăriilor ‘funcționale’. Pentru jucăriile care imită produse reale (aparate, instalații etc.), trebuie să existe avertismentul: ‘Atenție! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!’ ‘, arată directorul ANPC.

Acesta a afirmat, de asemenea, că părinții trebuie să fie precauți cu produsele tip slime. De altfel, ANPC a retras de la vânzare jucării tip slime notificate în sistemul Safety Gate ca fiind periculoase, mai ales cele care conțin borax – o substanță toxică ce poate provoca arsuri sau iritații grave. ‘Nu cumpărați produse fără etichete clare sau ambalate necorespunzător!’, este recomandarea ANPC.

O atenție deosebită trebuie acordată și jucăriilor care imită alimente. ‘Deși nu sunt comestibile, acestea pot fi confundate cu produse reale și pot pune în pericol sănătatea copiilor’, precizează Paul Anghel.

În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au constatat numeroase abateri, precum lipsa marcajului CE, a avertismentelor în limba română sau chiar existența unor produse periculoase: slime-uri toxice, pistoale cu bile, jucării cu lichid sau șnururi periculoase, jucării din pluș fără indicații privind grupa de vârstă etc.

Foto: Paul Anghel / Facebook

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți