34.3 C
Slatina
luni,14 iulie,2025

Ultimele Articole

Cristian Pistol, director general CNAIR, despre lucrările de pe ultimii 12 kilometri ai DEx 12: „Până la finalul acestei luni (iulie n.r.) se va deschide circulația pe sectorul acestui drum expres care face conexiunea cu A 1”

- Advertisement -
Activitate intensă a muncitorilor constructorului Spedition UMB pe ultimii 12 kilometri ai Drumului Expres 12 (DEx 12) Craiova – Slatina – Pitești, adică ultima porțiune a Tronsonului 4 al acestui sector de drum care leagă comuna Colonești, limita județului Olt, cu județul Argeș, comuna Oarja, din apropierea municipiului Pitești. Anunțul a fost făcut luni, 14 iulie 2025, de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook spune că până la finalul acestei luni se va deschide circulația și pe această porțiune de drum expres ce face conexiunea cu Autostrada 1 (A 1) Pitești – București. 
„Până la finalul acestei luni (iulie n.r.) se va deschide circulația pe sectorul acestui drum expres care face conexiunea cu A1 (București – Pitești). La ora actuală constructorul român UMB efectuază următoarele lucrări: montare parapet, rosturi de dilatație la structuri, marcaje rutiere. După deschiderea acestui ultim sector se va putea circula pe întregul drum expres – 121 de kilometri. Practic circulația se va desfășura între Craiova și Constanța (DEx 12 – A 1 – A 0 – A 2) pe o distanță de aproximativ 465 kilometri”, a transmis Cristian Pistol, director general CNAIR, ce a atașat și un VIDEO la postarea sa de pe pagina de socializare.

Tronsonul 4 al DEx 12 are o lungime de 31,82 kilometri, fiind construit între limita administrativă dintre judeţele Olt şi Argeş, în zona comunei Colonești, şi intersecţia cu Autostrada 1 Bucureşti – Piteşti, şi tranzitează teritoriile localităţilor Lunca Corbului, Albota, Costeşti, Bradu, Suseni şi Oarja.

Un prim lot din acest tronson al sectorului de drum, cuprins între Colonești și Albota, s-a deschis circulației rutiere, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce la sfârșitul anului 2023 a fost deschis traficului rutier pe Tronsonul 3, între comuna Valea Mare și comuna Colonești, limită cu județul Argeș, iar în 2022 au fost redate circulației ambele loturi ale Tronsonului 2, între orașul Balș, limita dintre județele Dolj și Olt, și municipiul Slatina – Drumul Național 65 – European 574, zona Valea Mare, care cuprind Centura orașului Balș și Centura municipiului Slatina.

Județul Olt, tranzitat de două tronsoane ale Expresului

31,75 kilometri reprezintă distanța Tronsonului 3 al șoselei de mare viteză care tranzitează Oltul, trecând prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș, acesta fiind inaugurat pe 23 decembrie 2023. Județul este tranzitat și de Tronsonul 2 al DEx 12, cu Loturile 1 și 2, care are o lungime de 39,85 kilometri, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65 – E 574. Acesta traversează localitățile Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi (Milcov), Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2, care cuprinde și Centura ocolitoare a municipiului Slatina, a fost deschis la sfârșitul lunii iulie 2022, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a orașului Balș, a fost inaugurat în luna aprilie a aceluiași an.

Constructor al ambelor sectoare de drum este Spedition UMB, însă echipele de muncitori ai aceleiași firme s-au ocupat și se ocupă în continuare și de realizarea lucrărilor de pe șantierul Tronsonului 4 al aceleiași șosele de mare viteză.

În total, DEx 12 Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime totală de puțin peste 121 de kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.

Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021 – 2027, are o valoare de 754,92 milioane de lei, fără TVA.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți