-0.8 C
Slatina
marți,26 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

CNSLR Fratia, nemultumita de controalele fara efecte ale unor deconcentrate oltene

- Advertisement -

sedinta de Dialog Social desfasurata ieri la Prefectura i-a reunit pe directorii mai multor deconcentrate oltene, alaturi de care s-a aflat si un reprezentant al sindicatelor, respectiv Gheorghe Marinescu, de la CNSLR Fratia. Dupa ce fiecare institutie si-a prezentat raportul cuprinzand masurile intreprinse in vederea prevenirii producerii de efecte negative asupra angajatilor si a consumatorilor ca urmare a temperaturilor caniculare din aceasta vara, comentariile nu au intarziat sa apara. Gheorghe Marinescu a avut de reprosat cate ceva fiecarui sef de institutie care a prezentat raportul pe tema data. Apreciez ca sunt subiecte de actualitate, materialele sunt cuprinzatoare si eficiente; mai putin s-au aratat aici efectele controalelor si punctele pe care trebuie sa insistam. stiu ca exista personal putin in cadrul unitatilor care au raportat activitatea, stiu ca exista aceasta grija din partea societatii ca serviciile sa fie intarite fata de angajati, fata de consumatori, de persoane in general, dar mai sunt si foarte multe deficiente in activitatea celor patru institutii. in primul rand, aceste controale nu se desfasoara asa cum ar trebui, trebuie sa recunoastem ca reprezentantii, comisiile care merg pe teren nu isi fac datoria. Aceste controale sunt cam anuntate, si atunci efectul nu este cel scontat. E normal sa se intample lucrul acesta, dar in urma controalelor se iau niste masuri, se dau amenzi, si amenzile acestea n-ar trebui sa fie deloc micute si ar trebui date in functie de greselile care sunt. Din pacate, in loc sa starpeasca greselile care se produc, cu buna stiinta, in defavoarea consumatorului, acolo unde se repeta, legea ar trebui sa fie mult mai aspra. Sa mearga pana acolo unde activitatea respectiva sa fie confiscata, a explicat acesta. De vina pentru situatia care pare sa nu se schimbe ar fi, in opinia lui Gheorghe Marinescu, conducerea actuala a tarii, care ar putea sa schimbe legislatia in asa fel incat vinovatii sa fie sanctionati in functie de greselile lor. Legislatia e istorica si e in functie de cei care sunt la putere; ei ar trebui sa introduca anumite obligatii pe care patronatele, societatile, in functie de marimea lor, ar trebui sa le respecte. Se observa: evaziune fiscala, nerespectarea legislatiei; daca o data, de doua ori, de patru ori, amenda nu isi face efectul, ce putem face cu acesti oameni? Confiscam afacerea si o dam altcuiva care respecta legislatia. in general se constata, si dumneavoastra ati constatat, ca la unitatile mari, societatile mari, cu capital de stat, mixt sau privat si la cele mijlocii, ea se respecta. si sa mai spunem inca o data si pe cea dreapta: foarte multi din cei care au plecat in control se intorc cu sarsanalele pline, fara sa isi faca datoria. Deci mai multa atentie la conducatorii unitatilor respective, ca salariatii sa-si faca datoria, nu numai cu numele…scuzati-ma, dar sunt oameni care isi fac datoria, dar mai sunt si lichele printre ei, a spus Marinescu.

Personal si dotari putine

De partea cealalta, sefii institutiilor motiveaza unele greseli prin lipsa dotarilor, a personalului, si chiar a legii, care de multe ori le limiteaza autoritatea. OPC-ul, spre exemplu, recunoaste ca nu se poate face treaba cu o singura masina pe care institutia o are la dispozitie. in ceea ce priveste comisariatul nostru, noi avem o singura masina, si cand mergem intr-o comuna, deja masina e stiuta, la primul magazin la care oprim, pe raza a trei sate au inchis. Atunci trebuie sa faci alt drum. Se pierde timp in acest fel. Ne confruntam cu situatii in care comisarii nostri au fost intr-o localitate si de-abia au reusit sa plece de acolo, cand au vrut sa inchida un magazin. Noi am incercat sa educam populatia, sa le spunem ca nu se procedeaza asa, dar degeaba, a explicat Dumitru Onica, comisarul sef al OPC.

Legea limiteaza autoritatea

Una dintre problemele cu care seconfrunta cetatenii este legata de desele intreruperi de curent din ultima perioada, problema adusa in discutie de Emil Marinescu, presedintele CNIPMMR Olt. Sa ne gandim la faptul ca in ultimele doua saptamani, din cauza fenomenelor meteo, au fost dese intreruperi de curent atat la sate, cat si in orase. stie cineva ce se intampla cu alimentele pe care firma respectiva le are in lazile frigorifice? Au fost intreruperi in zona Zahana de peste 12 ore. Firmele din zona respectiva, o parte au aruncat marfa, dar nu stiu cati nu au pastrat-o, a declarat el. seful OPC, Dumitru Onica a confirmat spusele lui Marinescu: in ultima saptamana am avut foarte multe reclamatii in legatura cu intreruperile de curent. De la Osica am avut un sat intreg care a facut reclamatie. Au fost intreruperi de 24 de ore. Avem unele probleme aici: legea nu ne permite sa facem nimic. Legea le da voie ca in 24 de ore in mediul urban, si 48 de ore in cel rural sa fie rezolvate intreruperile de curent electric.
La finalul sedintei, subprefectul Jenel Copilau a venit cu o propunere de solutionare a problemelor aduse in discutie. De ce nu propuneti o intalnire cu reprezentantii Parlamentului Romaniei, sa amendam o serie de legi?, a spus acesta.
Mai putin avem noi trecere la parlamentarii de Olt. Am ajuns la o legislatie execrabila care nu se regaseste nicaieri in Europa. S-ar putea sa nu ne asculte absolut nimeni, a conchis Gheorghe Marinescu, reprezentantul CNSLR Fratia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți