Marius Oprescu, președintele PSD Olt și președintele Consiliului Județean, a fost întrebat miercuri, 7 februarie 2024, la finalul ședinței extraordinare a CJ, de jurnaliști care este părerea sa referitor la discuțiile care au loc în Coaliția de guvernare PSD – PNL Olt cu privire la comasarea unor scrutine de alegeri programate în 2024, acesta spunând că nu au fost încă finalizate, părerile fiind împărțite. Iar dacă ar fi să se ia decizia de comasare a acestor alegeri, președintele social democraților olteni declară că „PSD Olt este pregătit în orice moment să țină aceste alegeri”.
O soluție ar putea fi găsită chiar în cadrul unei întâlniri pe care reprezentanții PSD și PNL Olt o vor avea joi, 8 februarie. Iar dacă de va stabili comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, legislația trebuie modificată, spune liderul PSD Olt.
„În momentul de față, din toate informațiile mele, deși la televizor am văzut foarte multe variante de lucru, eu știu că discuțiile nu sunt finalizate, urmând o întâlnire foarte importantă în cadrul Coaliției de Guvernare, joi seara, în care ar trebui să lămurim aceste lucruri. Dacă ele nu vor fi lămurite, cel mult calendarul ne va permite ca, până la jumătatea săptămânii viitoare, să avem aceste lucruri lămurite. Dacă nu ne vom înțelege în Coaliție, probabil nu vom avea alegeri comasate, europarlamentarele cu localele. Dacă ele se comasează, urmează o modificare legislativă, să vedem prin Ordonanță de Urgență, pentru că sunt anumite lucruri care priveau, în primul rând, depunerea candidaturilor aleșilor locali. Ei trebuie să aibă libertatea de a candida de acolo de unde își doresc, Constituția spune acest lucru. De asemenea, este vorba de perioada de validare a lor, pentru că, alegerile ținându-se în iunie și mandatele actuale ale aleșilor locali se încheie în octombrie, vor necesita anumite modificări legislative astfel încât să ne încadrăm”, a declarat Marius Oprescu.
Iar Organizația PSD Olt este pregătită dacă aceste alegeri vor avea loc în prima jumătate a lunii iunie, a spus Oprescu când a fost întrebat de reprezentanții mass-media. Însă, președintele social democraților olteni a ținut să precizeze că unii primari din județ au păreri împărțite cu privire la aceste alegeri, mai ales că unii abia se află la primul lor mandat.
În patru ani abia reușesc să demonstreze ceva, să creeze proiecte, să le depună și bineînțeles că acum își doresc să obțină fonduri pentru a le începe și, de ce nu, a le duce la bun sfârșit.
„PSD Olt este pregătit în orice moment să țină aceste alegeri. O consultare oficială în cadrul partidului nu a existat, pentru că nu ni s-a cerut acest lucru. În momentul de față sunt negocieri, apoi, la final, se validează în forurile statutare. Conducerea partidului poate să vină cu o înțelegere să ne o pună pe masă, în momentul de față vorbim de scenarii, discuții și variante. Părerile sunt împărțite, inclusiv în cadrul Organizației Olt sunt primari care își doresc să fie ținute alegerile acum, sunt primari care, în calendarul lor de evenimente și cel administrativ de proiecte, își doresc ca aceste alegeri să fie ținute în septembrie, astfel încât să aibă timp să demonstreze că au făcut ceva. Primarii la primul mandat, în patru ani de abia reușesc să creeze proiecte, atunci când se deschid măsurile le depun. Cu atât mai mult nu ai timp să demonstrezi în patru ani că ai făcut ceva în localitate. Vorbim de scenarii de lucru. În mod normal, ar trebui să avem cinci rânduri de alegeri, europarlamentarele, localele, parlamentarele, prezidențialele, turul I și II. Pentru a ușura activitatea politică a oamenilor implicați și a statului român, pentru că nu este ușor să organizezi aceste alegeri din punct de vedere instituțional, cred că ele ar trebuie să fie comasate într-o măsură sau alta. Dar este o decizie politică și ea se ia în cadrul unei Coaliții de guvernare. Noi am tot pus pe masă variante de lucru pentru 2024, la momentul respectiv, nu au vrut să ia în calcul nimic. Acum, făcând niște socoteli electorale din care ar putea să câștige, pentru că, nu vă ascund, sunt niște simulări făcute în care PNL-ul, dacă rămân alegerile separate sunt șanse mari să iasă pe locul trei, cu AUR înaintea lor. Dacă se unesc aceste alegeri localele cu parlamentarele ei au șanse să crească până la cinci procente. Sunt simulări făcute, și acum își doresc! (…) Dacă câștigăm cu toții din treaba aceasta, inclusiv românii, putem să o facem”, a explicat Marius Oprescu.