Profesorul, muzeograful si arheologul Traian Zorzoliu, un mare impatimit al culturii geto-dacice, va demara reconstituirea cetatii de la Sprancenata bazandu-se pe informatii arheologice care dateaza dinainte de 1989, obtinute, printre altii, de regretatii Mihail Butoi si Constantin Preda si pe care nimeni nu s-a inghesuit sa le fructifice in mod practic. Am primit semnale din partea Consiliului Judetean, ca si din partea administratiei publice locale din Sprancenata, ca voi fi sprijinit pentru ducerea la indeplinire a acestui proiect. Pana in ianuarie trebuie sa realizez proiectul si macheta, astfel ca din primavara sa ne apucam de treaba. Cetatea de la Sprancenata face parte din cetatile de campie ale getilor. Urmele au fost descoperite inainte de 1989, cu prilejul unor campanii arheologice initiate de regretatul Mihail Butoi, fost director al Muzeului Judetean Olt, si de regretatul prof. dr. Constantin Preda, spune Traian Zorzoliu.
Cetatea geto-dacica de la Sprancenata are o mare valoare istorica si documentara care sprijina ideea ca dacii au ramas in mare parte daci curati si dupa retragerea romanilor.
Circuit turistic
Dupa ce va fi reconstituita, cetatea geto-dacica va face parte dintr-un circuit turistic muzeal si arheologic la care profesorul Traian Zorzoliu lucreaza de-o viata si care ar cuprinde toata Campia Boianului. Printre ultimele realizari ale polivalentului Zorzoliu se numara Complexul muzeal de la Stoicanesti (care reda contemporaneitatii modul de viata al taranului roman din secolul al XVIII-lea – aici a fost reconstituita si o biserica-bordei) si satul neolitic reconstituit la Draganesti-Olt care arata cum traiau oamenii de acum cinci mii de ani – un proiect unic in Europa. in afara proiectului de la Sprancenata, Traian Zorzoliu intentioneaza sa mai realizeze un muzeu la Daneasa. Printre institutiile muzeale infiintate de Traian Zorzoliu se mai numara Muzeul memorial Nicolae Titulescu din localitatea cu acelasi nume, Muzeul Manastirii Brancoveni si Muzeul Manastirii Curtea de Arges. El a scris si editat mai multe volume cu caracter monografic si este autorul a zeci de sigle heraldice pentru diferite institutii.