1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Școlile din Baldovinești și Vulpeni, reabilitate cu bani din PNRR pentru a deveni școli verzi

- Advertisement -

Ministerul Educației a încheiat evaluarea calitativă a proiectelor depuse în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, iar două școli din județul Olt se găsesc pe lista unităților de învățământ din întreaga țară care au primit finanțare de la minister în vederea reabilitării pentru a dobândi statutul de școală verde.

Școala Gimnazială din Baldovinești va fi și ea reabilitată pentru a dobândi statutul de „Școală verde”.comuna Vulpeni va fi reabilitată în vederea transformării acesteia în „Școală verde”, iar școala din Baldovinești va fi și ea reabilitată pentru a dobândi statutul de „Școală verde”.

227 de unități de învățământ din România au fost selectate pentru a fi introduse în „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, iar 206 școli au obținut contractarea, având în vedere că au avut peste 70 de puncte. Fondurile pentru transformarea școlilor în unele verzi vin din Planul național de Redresare și Reziliență – Componenta C 15: Educație.

Conform documentelor de apel, solicitanții proiectelor ce nu au obținut punctajul necesar pot depune contestații în două zile lucrătoare de la primirea deciziilor și a grilelor de evaluare, prin intermediul platformei informatice.

Programul de finanțare pentru construirea și dezvoltarea unei rețele pilot de școli verzi a fost lansat de Ministerul Educației anul trecut, puțin peste 225 milioane de euro, fără TVA, fiind suma destinată implementării acestuia. Sunt două componente prin care se derulează acest program și anume reabilitare energetică prin care se urmărește reabilitarea de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, investiția vizând o suprafață totală de 300.000 metri pătrați, valoarea totală a investiției fiind de 150 milioane de euro, și construcții noi prin care se urmărește construcția de instituții de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, investiția vizând o suprafață totală de 46.400 metri pătrați, investiție ce se ridică la puțin peste 75 milioane de euro.

Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli a putut primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi cel mult 8 milioane de euro pe proiect.

Proiectele au fost depuse exclusiv online, pe platforma electronică PNRR.

Majoritatea fondurilor sunt destinate unor lucrări de renovare prin care clădirile să funcționeze cu un consum mai mic de energie și să devină mai prietenoase cu mediul – izolații termice, montare de panouri solare, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Totodată, noile instituții școlare ar urma să fie construite cu materiale ecologice precum covoare și vopsele din materiale naturale reciclabile, cu o mai bună ventilație și reducerea costurilor de funcționare, a emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de apă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți