O delegatie americana, condusa de Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de stat american pentru operatiuni de verificare si controlul armamentului, s-a aflat ieri la Slatina, pentru o intalnire de lucru cu autoritatile publice locale privind parteneriatul pentru amplasarea scutului antiracheta la Deveselu. La discutii au participat prefectul Leonid Moisiu, subprefectul Jenel Copilau, presedintele Consiliului Judetean, Paul Stanescu, si primarul comunei Deveselu, Gheorghe Beciu.
A fost o intalnire de lucru. Nu am intrat in foarte multe detalii tehnice, vom face acest lucru in intalnirile urmatoare. Am convenit de principiu asupra unui mod de lucru care sa ne ajute la implementarea cu succes a acestui proiect. Am asigurat partea americana de tot sprijinul autoritatilor locale. As sublinia faptul ca discutiile acestea deja se poarta intr-o atmosfera cordiala, ca intre doi parteneri care de acum se cunosc si au impreuna un scop comun, a spus prefectul. La randul sau, oficialul american a multumit autoritatilor locale pentru sprijinul acordat, mentionand ca SUA sunt dispuse sa faca toate eforturile pentru a angaja si mai mult comunitatea locala din judetul Olt. Multe detalii urmeaza sa fie elaborate si decise. Va pot asigura ca lucram indeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Apararii, cu autoritatile locale, ca sa asiguram in cea mai mare masura posibila utilizarea resurselor si a fortei de munca locale. E un lucru foarte important, prevazut in tratat, a afirmat Frank Rose. Acesta si-a manifestat convingerea ca proiectul este benefic pentru SUA, Romania si aliatii din NATO. Unul dintre punctele pe care am insistat in cadrul discutiilor este ca armata americana urmareste cu orice pret sa fie un bun vecin. Exista o relatie excelenta intre cei care lucreaza in baza si comunitatea din Deveselu. Presupunand ca Parlamentul Romaniei va ratifica acordul, suntem dispusi sa construim pe aceste premise excelente, a spus Frank Rose.
Potrivit celor afirmate de subprefectul Jenel Copilau, la Deveselu a inceput efectuarea de studii geologice si studii pentru depistarea surselor de apa subterana, pentru a fi cu un pas inainte de inceperea efectiva a lucrarilor.
Primarul comunei Deveselu a precizat ca s-au demarat si lucrarile de amenajare a teritoriului. Deja se lucreaza la centura municipiului Caracal, au inceput lucrarile la studiile de fezabilitate pentru zona Deveselu – apa canalizare si drumuri, sunt discutii cu Distrigaz pentru alimentarea cu gaz natural. Azi se fac pasi mici dar siguri pentru perioada urmatoare, a spus Gheorghe Beciu.
Baza de la Deveselu va fi complet operationala in 2015.
Noi pasi spre amplasarea scutului antiracheta la Deveselu
- Advertisement -
- Advertisement -