4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Laboratorul de anatomie patologică al SJU Slatina, dotat cu aparatură de specialitate și digitalizat printr-un proiect în valoare de aproape 7,8 milioane lei. CJ Olt atrage fonduri europene

- Advertisement -

Sistemul sanitar a fost întotdeauna prioritate pentru Consiliul Județean Olt, care este ordonator principal de credite al Spitalului Județean de Urgență Slatina, și de aceea se implică activ în atragerea de fonduri pentru realizarea de investiții la cea mai mare unitate spitalicească din județ, pentru a crește calitatea serviciilor medicale pentru pacienții care au nevoie de acestea. Iar acum a venit rândul bolnavilor de cancer să aibă parte de un proiect prin care se va dota cu aparatură de specialitate și va fi digitalizat Laboratorul de anatomie patologică al SJU Slatina. Investiția se ridică la aproximativ 7,8 milioane de lei, fondurile alocate fiind europene.

Conform Planului Național de combatere a cancerului, cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național
cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature, la vârste cuprinse între 30 – 69 ani, în 134 de țări.

Din acest motiv a fost lansat apelul de proiecte PS/325/PS_P7/OP4/RSO4.5/PS_P7_RSO4.5_A12 – Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral
identificat, apel în cadrul căruia sunt vizate investiții de tipul dotare cu echipamente în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și/sau de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Olt de joi, 30 mai 2024, în vederea accesării surselor de finanțare din Programul Sănătate, Spitalul Județean de Urgență Slatina a identificat proiecte prioritare ce vor constitui baza unui portofoliu de investiții
promovate în vederea atragerii finanțărilor nerambursabile, cu impact favorabil asupra dezvoltării economice, sociale, durabile și echilibrate a județului Olt și cu un grad ridicat de maturitate.

„Unul dintre aceste proiecte identificate este ‘Dotarea cu aparatura de specialitate și digitalizarea laboratorului de anatomie patologică de la SJU Slatina’. Proiectul va fi depus în cadrul Programului Sănătate, Apel de proiecte PS/325/PS_P7/OP4/RSO4.5/PS_P7_RSO4.5_A12 – Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat”, se arată în proiect.

Valoarea totală a investiției este în cuantum de 7.776.552,46 lei, inclusiv TVA, contribuția proprie în proiect a SJU Slatina reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și
contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 155.531,05 lei, inclusiv TVA, reprezentând cofinanțarea proiectului „Dotarea cu aparatura de specialitate și digitalizarea laboratorului de anatomie patologică de la SJU Slatina”.

„Este vorba despre un proiect pe fonduri europene pe care îl accesăm la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru dotarea laboratorului de anatomie patologică. Vrem să ajungem la nivelul de a putea să facem la anumite tipuri de tumori histochimia aici, la noi, la Slatina, să nu mai trimitem aceste probe la Bucureşti”, a declarat Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, la finalul ședinței de joi.

Pentru dotările propuse în cadrul acestui proiect, potrivit proiectului de hotărâre, Spitalul Județean de Urgență Slatina are în vedere următoarele aspecte notabile: existența personalului actual, calificat care va opera echipamentele propuse spre finanțare; disponibilitatea de a califica personal acolo unde se va impune; existența spațiului necesar instalării și funcționării echipamentelor conform normelor legale în vigoare; dotările propuse se vor integra în structura funcțională existentă a spitalului; amenajarea unor locații necesare noi aparaturi achiziționate dacă este cazul; existența aparaturii complementare echipamentelor prevăzute prin proiect.

„Totodată, pentru îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat, în funcție de profilul tumoral identificat, oferite pacienților prin implementarea unor tehnici moderne, conforme în desfășurarea actului medical, unitatea sanitară va achiziționa echipamente medicale performante, superioare celor existente în cadrul laboratorului (serviciului) de anatomie patologică”, se mai arată în proiect.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți