Este vorba de hotarari locale aprobate de consiliile locale din Valea Mare, Potcoava, Corabia si Gura Padinii. Nu puteam aplica viza de legalitate pe asemenea hotarari, pentru ca ele sunt ilegale. Vorbim de hotarari locale prin care s-au aprobat bunurile care fac parte din inventarul domeniului public al localitatilor si din care lipsesc cimitirele. Dar cimitirele fac parte prin lege din domeniul public. Asa ca am restituit repectivele hotarari. Doua dintre localitati au refuzat anularea lor, asa ca ne judecam. Eu nu doresc decat sa se respecte legea. A, ca se face cum a facut Consiliul Local Slatina, care a concesionat un astfel de spatiu, asta este cu totul altceva, declara prefectul Leonid Moisiu. Unul dintre procese vizeaza anularea hotararii locale 22/2011 a Consiliului Local Potcoava, care a refuzat modificarea documentului, iar celalalt proces a fost demarat pentru anularea unei hotarari similare adoptate de Consiliul Local Valea Mare si are termen de judecata in 15 noiembrie 2011. Prefectura invoca Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, care, in partea a III-a, arata ca cimitirele comunale si orasenesti fac parte din domeniul public.
Scoaterea cimitirelor din inventarul domeniului public, la ordinul lui Stanescu si la rugamintea Episcopului Sebastian
Se pare ca totul a pornit de la o adresa oficiala a presedintelui Consiliului Judetean, Paul Stanescu, care solicita consiliilor locale in 2009, in numele Episcopiei Slatinei si Romanatiului, sa nu introduca in inventarul bunurilor care fac parte din domeniul public cimitirele si imprejmuirile acestora, monumentele publice din curtile bisericilor si nici pe cele din incintele cimitirelor. Pe de alta parte, insasi Episcopia a trimis adrese oficiale legislativelor locale in care le solicita acelasi lucru, in unele cazuri umbland cu cioara vopsita. De pilda, adresa Episcopiei catre Consiliul Local Gura Padinii nu contine un temei legal al obiectului cererii, ci invoca o practica a unui consiliu local, care aprobase scoaterea cimitirului din domeniul public. intr-adevar, s-a primit o adresa din partea Episcopiei Slatinei si Romanatilor semnata de Prea Sfintia Sa Sebastian, care solicita scoaterea cimitirului din lista bunurilor domeniului public. Apoi, am primit alta adresa din partea Prefecturii care ne cere refacerea hotararii, in sensul ca trebuie sa reintroducem in inventarul bunurilor din domeniul public cimitirul. Eu, acum, am sa ma edific asupra temeiurilor legale si am sa respect legea. Cred insa ca vom urma solicitarea Prefecturii, pentru ca adresa Episcopiei nu invoca vreo lege, ci doar arata ca si un alt consiliu local a aprobat scoaterea cimitirului din domeniul public. in sfarsit, in urmatoarea sedinta de Consiliu Local vom proceda, cred, la modificarea hotararii, a declarat secretarul comunei Gura Padinii, Victor Ratoi. Desi Eveniment de Olt a solicitat Episcopiei Slatinei si Romanatiului un punct de vedere pe aceasta tema, institutia religioasa nu a oferit un raspuns.
Paul Stanescu detine un loc de cinste in Consiliul Eparhial al Episcopiei. Solicitarea sefului Consiliului Judetean catre consiliile locale a generat ambitii economice in unele comune si razboi intre cultele religioase in altele. Un exemplu este cearta intre bisericile baptista si ortodoxa la Potcoava, care a pus in cateva randuri piedici baptistilor in demersul lor de a-si ingropa mortii in cimitirul comunei.