După reprezentațiile avute la Inspectoratul Școlar Județean Olt, Primăria municipiului Slatina și Consiliul Județean Olt, în seara zilei de joi, 4 iulie, a avut loc deschiderea propriu-zisă a celei de-a 24-a ediții a Concursului național pentru copii „Călușul Românesc” Slatina. Totul a debutat cu o frumoasă paradă a portului popular care a avut loc pe principala arteră a urbei, bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de la fostul Magazin Oltul până în Parcul Tineretului, locația principală de desfășurare a festivalului călușăresc. Iar zona de agrement a fost apoi locația în care a fost pus în scenă tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul!”.
Fiecare ansamblu a format câte un cerc în cadrul căruia au jucat sârba dogarilor, o horă și călușul oltenesc. Slătinenii au fost impresionați de ce au văzut, inclusiv că grupul de copii români stabiliți în Torino, Italia, dar și ansamblul folcloric din Cehia, invitați speciali ai concursului au dansat așa cum se face pe meleagurile Oltului.
Iar pe timpul paradei, publicul nu a ezitat să aplaude cei peste 2.000 de copii și tineri participanți la festivalul călușăresc de la Slatina. Slătinenii au spus într-un glas că sunt încântați de faptul că tradiția se păstrează, spunând că autoritățile știu să investească în cultură, aceștia rămânând impresionați și de costumele populare în mii de culori purtate de participanți, unele dintre ele având o vechime de peste o sută de ani.
Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Olt, Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Primăria și Consiliul Local Slatina și Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Concursul „Călușul Românesc” de la Slatina continuă cu spectacolul propriu-zis ce se va încheia târziu în noapte, dar și vineri și sâmbătă, în ultima zi, de la ora 18:00, în Parcul Tineretului având loc Festivitatea de premiere și Gala laureaților.