15.2 C
Slatina
sâmbătă,5 octombrie,2024

Ultimele Articole

VIDEO. Ceata de călușari „Rândunica” din comuna Vâlcele a câștigat trofeul Concursului național pentru copii „Călușul Românesc” de la Slatina

- Advertisement -

Municipiul Slatina a fost și anul acesta capitala călușului românesc, găzduind în perioada 3 – 7 iulie ediția a XXIV-a a Concursului național al copiilor „Călușul Românesc”. Dacă la prima ediție evoluau în concurs numai 250 de participanți, acum numărul acestora a fost de peste 2.000. Iar în seara zilei de sâmbătă, 6 iulie, a fost Festivitatea de premiere, precum și Gala laureaților, fiind acordate peste o sută de premii. Însă, cel mai important, este unde a ajuns trofeul în anul 2024, și anume la Ceata de călușari „Rândunica” din comuna olteană Vâlcele. Așadar, după ce anul trecut marele câștigător era Ansamblul Folcloric „Cătălina” din Iași, județul Iași, trofeul a fost obținut din nou, anul acesta, de o ceată de călușari din Olt.

Este vorba despre Ceata de călușari „Rândunica” din comuna Vâlcele, condusă de vătaful Marian Florescu, instructor coregraf fiind Constantin Ispas și coordonator Alexandru Taifas, primar al localității oltene.

Marian Florescu, vătaf al călușarilor din Vâlcele

Au fost aproximativ 60 de ansambluri folclorice din Olt care au urcat pe scena sălii de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” și cea amenajată în aer liber, în Parcul Tineretului, din zona Gării, dar și alte câteva zeci din România.

În total, la Slatina, la sfârșit de săptămână, au fost ansambluri din peste zece județe ale țării, respectiv Olt, Călărași, Timiș, Suceava, Botoșani, Constanța, Gorj, Tulcea, Maramureș, Hunedoara, Dâmbovița și Argeș, dar și ansambluri din străinătate, respectiv Ansamblul folcloric de copii „Vizovjanek” din Vizovice – Cehia și Grupul „Vatra” al unei Școli de dansuri tradiționale din Torino – Italia. În fața publicului slătinean, și nu numai, au evoluat, din țară, Fanfara „RĂSĂRITUL JEGĂLIA” – din localitatea Jegălia, Județul CĂLĂRAȘI; Fanfara de copii CIOCĂNEȘTI – din loc. Ciocănești, Județul CĂLĂRAȘI; Ansamblul Folcloric „VESELIA” din orașul Deta, județul TIMIȘ; Ansamblul Folcloric „BALADA DORNELOR” din Vatra Dornei, județul SUCEAVA; Ansamblul Folcloric „CODRULEȚUL” al Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, Județul BOTOȘANI; Ansamblul Folcloric „MUGURAȘII CUMPENEI” – Județul CONSTANȚA; Ansamblul Folcloric „Juniorii Doinei Gorjului” din Târgu Jiu, Județul Gorj; Ansamblul Folcloric „DORULEȚUL” din Tulcea, Județul TULCEA; Ansamblul Folcloric „DOR” din Sarighiol de Deal, Județul TULCEA; Ansamblul Folcloric „MUGURELUL” din Sighetu Marmației, Județul MARAMUREȘ; Ansamblul Folcloric „MUREȘUL” din Ilia, Județul HUNEDOARA; Ansamblul Folcloric „CODRULEȚUL” din Găești, Județul DÂMBOVIȚA; Formația de călușari „MUGURELUL” din COSTEȘTI, Județul ARGEȘ; Formația de călușari din BÂRLA, Județul ARGEȘ. Alături de acestea, călușarii și membrii ansamblurilor populare din cele peste jumătate dintre localitățile județului au evoluat în cadrul secțiunilor ansambluri folclorice, formații de călușari, ansambluri de călușari, cete de călușari, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, formații dans de băieți, solist dansator, grupuri vocale și orchestre populare.

Tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul” a avut loc în Parcul Tineretului, în deschiderea oficială a concursului călușăresc, care a fost în seara zilei de joi, 4 iulie, la o zi după sosirea invitaților din România și de peste granițele țării. Tot atunci a fost și tradiționala paradă a portului popular care s-a desfășurat pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de la fostul Magazin Oltul și până la parc.

După seara galei, evenimentul va continua și duminică, 7 iulie, cu vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară și străinătate, în intervalul orar 09:00 – 12:00.

Ilie Brăileanu, director Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, despre ediția din acest an a concursului și câștigători

Totodată, Rotary Club Slatina a acordat trofee câștigătorilor marelui premiu la cele peste zece secțiuni ale evenimentului maraton „Călușul Românesc”.

Organizatorii ediției de anul acesta a concursului călușăresc au fost Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Primăria și Consiliul Local Slatina și Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți