1.2 C
Slatina
marți,22 octombrie,2024

Ultimele Articole

Nemulțumiți de notele obținute la Definitivat, 23 de candidați din județ au depus contestații

- Advertisement -

Marți au aflat notele obținute la examenul național de Definitivat, iar până miercuri, 31 iulie, candidații nemulțumiți de notele obținute la proba scrisă au putut depune contestații. Potrivit datelor furnizate de inspectorul școlar Mirela Bîră din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, au fost 23 de profesori care au depus contestații.

Cei mai mulți sunt cei care au dat examen pentru educatoare – grădiniță, în număr de zece, câte trei au fost la învățământ primar și educație fizică și sport, câte două la mecanică – maiștri militari și consiliere psihopedagogică și câte una la limba și literatura română, chimie și biologie.

În sălile de concurs ale centrului de examen de la Liceul Tehnologic Metalurgic, din municipiul Slatina, s-au prezentat în urmă cu o săptămână, pentru a susține proba scrisă a Definitivatului, un număr de 98 de candidați din totalul celor 108 înscriși. Șapte cadre didactice au absentat încă de la start, în timpul examenului retrăgându-se alți trei dascăli.

Pe 30 iulie s-au afișat primele rezultate, iar în județ promovabilitatea a fost de 69,38%. Au fost 69 de candidați cu note peste 7, însă, potrivit Mirelei Bîră, doar 68 dintre aceștia au promovat, având în vedere că pentru a avea media generală 8 un candidat trebuia să obțină minumum nota 7,15 la proba scrisă, în Olt fiind un candidat ghinionist, având în vedere că a avut nota 7,06.

În județul Olt este și un profesor ce a obținut nota 10, fiind vorba de același care a avut nota 10 și la examenul național de Titularizare, respectiv Elena Mădălina Nițoiu, din orașul Balș, care a dat examen la disciplina educație fizică și sport.

Rezultatele finale urmează a se afişa marți, 6 august.

Media minimă de promovare a examenului este 8.

Iar cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru a putea participa la proba scrisă candidaţii au trebuit să îndeplinească simultan următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; să deţină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Tot reprezentanții ministerului mai spun că dascălii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți