Guvernul va aproba în şedinţa de joi, prin ordonanţă, modificarea Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, în vederea acordării de alocaţii de la bugetul de stat cluburilor sportive de drept privat de către organele administraţiei publice centrale, sumele fiind destinate exclusiv sprijinirii şi dezvoltării activităţii sportive la nivel de copii şi juniori.
Proiectul de act normativ vine să sprijine obiectivele Agenţiei Naţionale pentru Sport privind susţinerea activităţii sportive la nivel de copii şi juniori, asigurând parcursul coerent al sportivilor către înalta performanţă, precum şi promovarea de programe la nivel naţional pentru creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă şi a numărului sportivilor legitimaţi prin promovarea sportului de performanţă la nivel de copii şi juniori.
Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului, se are în vedere: „identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii şi juniori şi modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcţionarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile şi transparente, care să ţină cont de normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federaţiile sportive naţionale, prin care Guvernul să susţină activitatea grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obţinerii de performanţe sportive la nivel naţional şi internaţional”.
Executivul va aproba, printr-o hotărâre, Metodologia de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior.
Printr-o altă hotărâre, bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu suma de „60.000.000 de lei”, pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în vederea acoperirii cheltuielilor curente şi de capital.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei la HG nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
„Prin prezentul act normativ se urmăreşte eficientizarea măsurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, prin introducerea pe de o parte, a obligativităţii pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire şi diminuare a risipei de alimente, precum şi de stabilire, pe de altă parte, pentru autorităţile abilitate, de noi atribuţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Un alt proiect de hotărâre vizează numirea controlorului financiar şef la Corpul controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor.
Astfel, Gavrilaş Luminiţa, controlor delegat la Corpul controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor, urmează să fie numită în funcţia de controlor financiar şef al Corpului controlorilor delegaţi, pentru un mandat de 6 ani, potrivit proiectului de act normativ.
Vor fi aprobaţi, prin hotărâre, şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitare Facultatea de Medicină şi Farmacie şi reamenajarea podului pentru spaţii de învăţământ, municipiul Oradea, judeţul Bihor”.
„Prin prezenta, se propune reabilitarea şi restaurarea clădirii facultăţii, în concordanţă cu toate standardele, normativele, reglementările şi cerinţele actuale, şi totodată reamenajarea podului laturii nordice a construcţiei, pentru spaţii de învăţământ, respectiv birouri administrative, pentru cadrele didactice, şi refuncţionalizarea spaţiilor interioare existente, spre satisfacerea cerinţelor de învăţământ superior, respectiv desfăşurarea în condiţii optime a programelor de curs şi practice a unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie”, conform notei de fundamentare.
Valoarea investiţiei se ridică la 136.328.000 de lei iar durata de execuţie, după faza de proiectare estimată la 6 luni, este de 24 de luni.
Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea desfiinţării imobilului Stadion „Dan Păltinişan”, din strada Ştefan Covaci nr.1, municipiul Timişoara, în vederea realizării, pe acelaşi amplasament, a obiectivului de investiţii „Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ştefan Covaci nr.1, municipiul Timişoara, judeţul Timiş”.
În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA” ediţia 2024 finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Un alt proiect aflat în analiza Executivului vizează alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Printr-un memorandum Guvernul urmează să aprobe Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România, în vederea finanţării nerambursabile a revistelor/publicaţiilor culturale reprezentative din România în perioada 2024-2026.
Conform memorandumului, bugetul total al schemei este de 3.375.000 lei iar numărul maxim estimat de beneficiari ai schemei de minimis este de 40, pentru fiecare an.