8.1 C
Slatina
sâmbătă,19 octombrie,2024

Ultimele Articole

MApN: Ţintă aeriană detectată în zona Dobrogei. Au fost ridicate de la sol patru avioane de luptă

- Advertisement -

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că sâmbătă, în jurul orei 2,30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea.

„Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională. Astfel, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat al MApN.

Conform aceleiaşi surse, semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4,00, în zona Gura Portiţei. La acel moment, Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 kilometri. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţinta în niciun punct de pe traseul de evoluţie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4,30.

„Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5,10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă”, se mai menţionează în comunicat.

MApN precizează că a informat în timp real structurile aliate cu privire la situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți