11.7 C
Slatina
vineri,25 octombrie,2024

Ultimele Articole

Ediția 28 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” ar putea fi ultima pe care Primăria Slatina o finanțează

- Advertisement -

Podul Olt a fost vineri locul de unde s-a dat, din nou, start distracţiei la Slatina, fiind deschisă oficial ediția 28 a Festivalului Național de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Va fi un weekend cu umor de calitate şi concerte de excepţie, un târg al meşterilor populari frumos organizat, dar şi un târg unde produsele tradiţionale româneşti sunt la loc de cinste, pentru ca duminică seara, după trei zile de voie bună, organizatorii să tragă cortina și peste această ediție. Deși distracția ar trebui să fie la ea acasă, se pare că, potrivit noii conduceri a Primăriei Slatina, această ediție ar putea fi ultima pe care instituția o finanțează.

Festivalul umoristic de la Slatina a debutat vineri la Muzeul Județean Olt, unde au fost întâmpinate oficialitățile, apoi, în jurul orei prânzului, a continuat cu Vama oltenească de la Podul Olt, unde au fost prezente zeci de autorități, așteptate cu produse tradiționale oltenești, printre care nelipsitul praz, de tineri dansatori costumaţi în frumoase costume populare de la Ansamblul folcloric „Doina Oltului” Slatina. Printre oficiali s-au aflat Ionuț Ivan și Virgil Dulureanu, vicepreședinți al Consiliului Județean Olt, senatorul Liviu Voiculescu, deputatul Marius Iancu, dar şi şefi ai mai multor instituţii culturale, precum și mai mulți oameni ai culturii oltene. De asemenea, la deschiderea oficială a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” au fost prezenţi caricaturişti, scriitori și epigramiști.

Actorul de comedie Romică Țociu și coregraful Marin Barbu, cunoscut ca și Nea Mărin din emisiunea „Poftiți pe la noi!” pe care o prezintă la postul de televiziune Antena 1, invitați speciali ai evenimentului pe partea de cultură, au primit de la organizatori paşaportul de oltean, paşaport primit şi de şoferii care vineri au trecut Podul Olt, intrând în municipiul Slatina dinspre municipiul Craiova. Pe lângă paşaport, conducătorilor auto le-au mai fost oferite o strachină cu mămăliguţă şi pastramă de oaie, o cană cu zaibăr, dar şi vestitul praz. Din programul de la Vama oltenească nu a lipsit sceneta de umor „Cu cățeaua la vaccinat” a actorilor locali Nicolaie Dincă, Eva Moise, Florin Militaru și Paul Bălășcan. Apoi, dansatorii „Doina Oltului” s-au prins în hore pe piesele îndrăgitei interprete de muzică populară Neta Soare, acompaniată de orchestra ansamblului folcloric. De la Podul Olt invitaţii s-au îndreptat spre Parcul Tineretului, locaţie principală de desfăşurare a festivalului umoristic.

Aici, oaspeții au avut parte de un salut de bun venit dat de o sută de călușari din Osica de Jos, Osica de Sus, Șopârlița, Sâmburești, Dobrun, Potcoava, Icoana, Sârbii Măgura și, bineînțeles, călușarii „Doina Oltului”. Apoi, a avut loc deschiderea „Arenei umorului” și a Târgului meșterilor populari tradiționali. Deși ar fi trebuit deschis și butoiul cu vin și glume la Mustăria „La cățaua leșinată”, momentul a lipsit din programul de anul acesta.

 

La ediția 28 a Festivalului de umor „Oltenii &… Restu’ Lumii” au fost și unele neînțelegeri în privința organizării, ținând cont că unii dintre cei implicați au anunțat programul pregătit de ei cu doar patru zile înainte de începerea evenimentului de anvergură. Ba, mai mult, chiar au ținut să schimbe și celebrul pașaport de oltean, încercând să promoveze un alt format al acestuia.

„Consiliul Judeţean, care organizează acest eveniment de 28 de ani, anunţă că acest festival va continua şi vrem să tragem un semnal de alarmă despre acest festival de talie naţională pe are vrem să-l menținem la acest nivel şi nu este un eveniment electoral așa cum a încercat să-l transforme, astăzi (vineri, 25 octombrie n.r.), Primăria Slatina. A distribuit ‘pașapoarte de oltean’ în culori politice! Vreau să le atrag atenţia cu privire la lipsa de profesionalism! Zilele trecute, am văzut cel mai mare scandal legat de organizarea acestui festival pe partea de spectacol și comercianți, parte de care se ocupă Primăria Slatina. Este un scandal care înțeleg că s-a lăsat şi cu plângeri penale. Atrag atenţia noului primar, care şi-a depus astăzi jurământul la Judecătorie, nu printr-o şedinţă publică la are slătinenii puteau să participe, că a început cu stângul acest mandat. L-a început cu scandal şi cu plângeri penale. Ne pare rău că acest festival a fost implicat în astfel de scandaluri şi anunţăm că, din anul 2025, acest festival va fi organizat doar de Consiliul Judeţean, împreună cu instituțiile de cultură din subordine”, a declarat Ionuț Ivan, vicepreședintele CJ Olt.

Chiar dacă nu a mai fost prezent la Vama oltenească de la Podul Olt și apoi în Parcul Tineretului, Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina, a luat parte la evenimentul de la Muzeul Județean Olt, unde a spus că evaluează ca această ediție să fie ultima pe care o finanțează Primăria Slatina.

„Primăria municipului Slatina finanțează acest festival încă de la începutul lui. Vă spun eu că acum 22 de ani mă ocupam de organizarea acestui festival ca angajat al Serviciului de Cultură, Tineret și Sport din cadrul Primăriei municipului Slatina. Anul acesta, Primăria municipului Slatina susține acest festival cu o sumă istorică, doar de șase ori mai mare decât cea a Consiliului Judeţean. (…) Evaluez foarte serios posibilitatea să fie ultima ediție finanțată de Primăria municipului Slatina și să gândim un alt concept, anul viitor, dar vom vedea”, a declarat edilul.

Din programul festivalului fac parte și concerte oferite de artiști mari ai României, precum Horia Brenciu & Band, Nicoleta Nucă, trupa locală de folk Alutus, trupa Holograf, Constantin Enceanu și Taraful Virgil Iordache, Viorica și Ioniță din Clejani cu taraful lor, Vali Crăciunescu & Dan Bleuman, dar și spectacolul umoristic al actorului Radu Pietreanu și spectacolul cu flăcări al celor de la Gods of Flames.

Organizatori ai întregului eveniment sunt Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” și Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu Primăria municipiului Slatina.

Anul acesta, Primăria Slatina a alocat de la bugetul local pentru organizarea festivalului umoristic suma de 690.000 de lei, cea mai mare sumă de când a fost înființat Festivalul Național de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți