Instituţiile abilitate trebuie să fie informate în timp real despre evoluţia fenomenelor meteorologice pentru a fi pregătite de intervenţie, dacă situaţia o va impune, a spus, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), convocat la sediul ministerului de resort.
„ANM a emis primul Cod roşu pentru acest sezon de iarnă, o schimbare radicală termică cu minime negative în toată ţara. Vreau să fim siguri că monitorizăm cu atenţie situaţia şi asigurăm transmiterea tuturor informaţiilor necesare şi către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Energiei. Pentru a mă asigura de o comunicare rapidă, am avut chiar în această dimineaţă o discuţie telefonică cu directorul CNAIR, Cristian Pistol. Voi discuta şi cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi îi voi transmite concluziile Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi. Colegii de la ANM vor transmite toate informaţiile privind evoluţia meteo şi către aceste ministere pentru a putea fi pregătite, la nevoie”, a subliniat ministrul, citat într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmis AGERPRES.
La rândul său, Elena Mateescu, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a subliniat că la altitudini mai mari de 1700 metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, va fi viscol foarte puternic care va putea determina reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea stratului de zăpadă.
„Comitetul de astăzi vizează avertizările meteorologice pe care ANM le-a actualizat în această dimineaţă, este primul cod roşu pentru fenomene de iarnă din sezonul rece care tocmai a început. Vitezele vântului la rafală vor fi de peste 120 km/h, la altitudini mai mari de 1700 metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, unde va fi viscol foarte puternic care va putea determina reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea stratului de zăpadă”, a menţionat Mateescu.
Totodată, specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au informat că, în ultimele 24 de ore, nu s-au înregistrat probleme din punct de vedere hidrologic, iar pe baza prognozelor şi în funcţie de evoluţia situaţiei meteo, este posibil ca, în cursul zilei de vineri, 22 noiembrie, să fie emise atenţionări hidrologice de Cod galben, însă fără probleme deosebite.
În acelaşi timp, reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au precizat că nu anticipează probleme care să fie provocate de cantităţile de precipitaţii care urmează să cadă, pentru că, în acest moment, gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 55%. Totuşi, dacă vor apărea situaţii locale, echipele din teren vor fi pregătite pentru intervenţie.
ANM a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi Coduri galbene şi portocalii de vânt puternic şi ninsori importante în cea mai mare parte a ţării, valabile joi şi vineri.
FOTO: INQUAM Photos George Călin