2.6 C
Slatina
duminică,12 ianuarie,2025

Ultimele Articole

UGIR: Guvernul trebuie să-și mențină participațiile strategice ca acționar în domeniile esențiale pentru securitatea națională

- Advertisement -

Guvernul trebuie să-și mențină sau să-și asigure prioritar participațiile strategice ca acționar unic sau majoritar în domeniile esențiale pentru securitatea națională și bunăstarea poporului, susțin reprezentanții Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR).

‘Ne referim la domeniile apărării, energiei, bogățiilor subsolului, transporturilor, sănătății și educației – inclusiv prin recuperări de active, acolo unde există această posibilitate! Urmare a unei atente evaluări profesioniste, Confederația Patronală UGIR-1903 consideră că recentele măsuri adoptate prin așa-numita ‘ordonanță trenuleț’ privind obținerea unor creșteri bugetare pe termen scurt, prin înstrăinarea unor active din domeniile strategice, nu va genera niciun fel de îmbunătățire și/sau corecție a dezechilibrelor financiare actuale pe termen mediu și lung. Din contră, UGIR-1903 consideră că aplicarea acesteia într-un mod apropiat de termenul ‘haotic’ – deoarece acest act a fost promovat în absența unui cadru de reglementare corespunzător – va genera expunerea României la riscuri pe termen lung, precum diminuarea capacităților de răspuns, în caz de apariție a unor situații critice de urgență națională, scăderea veniturilor bugetare, creșterea șomajului, implementarea de politici sociale și economice în favoarea cetățenilor etc’, se menționează într-un comunicat remis sâmbătă, AGERPRES.

Conform sursei citate, UGIR își manifestă îngrijorarea în legătură cu potențialele riscuri ce pot fi generate la nivel național de actualele tendințe de apelare la politica de privatizare ca sursă de venituri la bugetul național.

Astfel, reprezentanții UGIR solicită Guvernului să inițieze discuții constructive în vederea depășirii actualei situații social – economice, invitând reprezentanții patronatelor, sindicatelor și societății civile la dezbateri, pentru a elabora în comun măsurile corecte ce se impun pentru abordarea și gestionarea realistă și prudentă a situației critice care a fost generată de enormul deficit bugetar, pentru evitarea impactului acestuia la nivelul salariilor și pensiilor, precum și asupra creșterii ratei șomajului.

‘Este nevoie de elaborarea unor criterii ferme de reglementare privind opțiunile de privatizare a bunurilor aparținând Poporului Român care se află în administrarea și gestionarea Guvernului României, a politicilor de susținere a sectorului privat, precum și a politicilor și a condițiilor de angajare a creditelor externe. Actualul deficit financiar ar putea genera apelul la credite externe înrobitoare, așa cum se întâmplă de obicei, pentru a se evita un posibil faliment financiar la nivel național, ceea ce ar avea impact direct asupra impunerii de condiții în privința unor importante domenii ale politicii naționale, precum afacerile externe și apărarea națională’, susțin reprezentanții organizației.

În cazul unor asemenea intenții, UGIR consideră că, înainte de a lua o decizie finală de acceptare sau respingere a acestor soluții, actualul Guvern ‘trebuie să evalueze cu profesionalism și printr-o abordare politică conștientă posibilele opțiuni ‘Da/Nu’ privind privatizarea unor asemenea active economice sau a bogățiilor naționale aflate în subsolul terestru sau marin, aflate în administrarea Statului Român, prin Guvern, ca reprezentant al unicului acționar real – Poporul Român!’.

Totodată, reprezentanții UGIR consideră că actualii conducători ai României trebuie să ia în considerare faptul că majoritatea privatizărilor efectuate după 1990 au reprezentat, din păcate, eșecuri care au condus în final la vulnerabilități economice și sociale majore, la nivel național. ‘Deși în prezent este concentrat pe abordarea deficitului bugetar, actualul Guvern trebuie să-și adapteze din mers actuala politică economică și socială, prin modificări radicale, urmând exemplul țărilor avansate din UE.’, se mai precizează în comunicat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți