1.3 C
Slatina
luni,23 decembrie,2024

Ultimele Articole

Artistul Nicolae M. Nica, sarbatorit la 95 de ani. El va afla ca este autorul unui volum autobiografic

- Advertisement -

Reprezentantii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si cei ai Muzeului Judetean Olt se vor deplasa marti la Chilia-Fagatelu pentru a-l sarbatori pe artist. Acesta va primi, pe langa tort, si volumul autobiografic Ciochia fermecata, manuscrisul cu amintirile lungii sale vieti fiind editat fara ca autorul sa stie, astfel ca totul a fost gandit ca o surpriza. Cartea poarta un cuvant inainte semnat de Valeru Ciurea si o postfata asumata de directorul Muzeului Judetean olt, Laurentiu Gutica.
Nascut la 7 februarie 1917 la Chilia – Fagetelu, Nicolae M. Nica este incorporat in 1939 pentru satisfacerea stagiului militar. in 1940 este mobilizat pentru participarea la cel de-al doilea razboi mondial. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol a fost declarat disparut de razboi. El, insa, cazuse prizonier la rusi.
La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat si a revenit in tara. intre 1959-1962 a urmat cursurile scolii Populare de Arta din Pitesti, specializarea sculptura. Dupa 1965 s-a dedicat activitatii de cercetare si colectionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a infiintat, la 1 iunie 1979, Muzeul Satesc din Chilia, contribuind in mod direct la salvarea patrimoniului istoric si etnografic din nordul judetului Olt. De tanar am vrut sa fac in satul meu muzeu. Mi-am dat seama cat de important este ca lucrurile sa se pastreze ca martori tacuti ai vremurilor. Eu am citit mult ca sa-mi dau seama de cand dateaza localitatea noastra, iar prin probele pe care le-am descoperit si care se afla aici, in muzeu (cinci topoare de piatra cu orificiu, silexuri, pumnale, cruci de morminte) si prin alte dovezi stiintifice, pot dovedi ca localitatea noastra este mai veche decat o atesta documentele.
Cand am venit aici, in ’48, m-au primit ca pe un comunist; au vrut sa-mi dea servicii pe care eu nu am putut sa le accept: fie sa iau declaratiile de la oamenii de prin sat, fie sa spun care sunt cei care vorbesc impotriva colectivizarii. Dupa ce le-am spus ca nu pot sa fac asa ceva, am zis ca vreau sa fac un muzeu, la care mi-au raspuns in batjocura: <>. Apoi, tot in 1948, am hotarat plecarea de aici. Am luat doua zavelci ale mamei, o lada de zestre, o masa rotunda dintr-un lemn si ceva maruntisuri. Cu ele am umblat din toamna lui ’48 in Pitesti, apoi la stefanesti, iar in 1979 am revenit la Chilia si am deschis o expozitie cu tot felul de lucruri. in perioada amintita pana la intoarcerea mea aici am facut scoala populara de arta pentru a-mi imbogati cunostintele despre arta, am studiat tratate de istorie pentru a sti mai multe despre Chilia si m-am gandit sa fac totusi muzeul aici, nu la Golesti, unde am fost chemat sa-l fac, pentru ca la Golesti erau Bratienii, fratii Golesti, Liviu Rebreanu, iar eu am zis ca nu puteam fi pe langa ei, marturiseste artistul in scrierile sale diaristice.
in perioada 1994-2003 si-a desfasurat activitatea in cadrul Muzeului Judetean Olt, indeplinind functia de custode al filialei de la Chilia-Fagetelu. Totodata, Nicolae M. Nica a desfasurat o laborioasa activitate creativa pe linia sculpurii cu teme folclorice.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți