Guvernul se reunește joi, în ședința săptămânală, urmând să aprobe, prin hotărâre, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
‘Prezentul proiect de act normativ reglementează procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzută la art. 164 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit acestuia, în situația în care ‘raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47% – 52% al ponderii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut’.
Pe agenda ședinței se mai află un proiect de hotărâre pentru aprobarea unor proiecte de investiții finanțate din sume colectate din scoaterea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru operatorii de aeronave.
Este vorba despre finanțarea a noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Aeroclubului României, inclusiv sisteme de stocare a energiei, valoarea proiectului fiind 15.190.000,00 lei, inclusiv TVA, precum și de creșterea eficienței energetice și gestionarea economică a energiei în clădirile publice la Aeroclubul Teritorial Baia Mare, valoarea proiectului fiind 5.294.450,00, inclusiv TVA.
Un al treilea proiect care ar urma să fie finanțat în acest mod vizează legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). El constă în extinderea rețelei de metrou din București prin asigurarea legăturii cu aeroportul, având următorii indicatori tehnico-economici: 12 stații noi de metrou, lungime 14,2 km, 12 trenuri de metrou.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou pod de cale ferată pe linia Deda – Războieni, la km 317+950, lucrare de utilitate publică de interes național.
Guvernul va analiza și un proiect de hotărâre privind stabilirea criteriilor de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social derulate în acest an de Compania Națională de Investiții ‘C.N.I.’- SA.
Cabinetul Ciolacu va mai dezbate în primă lectură un proiect de hotărâre pentru stabilirea criteriilor de prioritizare a solicitărilor de transfer pentru Programul național de investiții ‘Anghel Saligny’ pentru 2025.
Un memorandum privind înființarea Comisiei inter-instituționale de selecție a membrilor care vor reprezenta România în Consiliul de Administrație al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) va fi si el discutat de Guvern.