Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate miercuri seara de plenul reunit al Parlamentului.
Pentru proiectul legii bugetului s-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat 255 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă.
Cele două proiecte de lege vor merge la promulgare la președintele țării, iar după semnarea decretelor ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.
În acest an, bugetul de stat a fost dezbătut de Parlament în două zile.
Marți dimineață, începând cu ora 8,00, comisiile de specialitate au dezbătut proiectele cu fiecare ordonator de credite în parte și au avizat bugetele, iar începând cu ora 12,30 Comisiile reunite de buget, finanțe și bănci au început discuțiile, la fel, pe ordonatori.
Dezbaterile din Comisiile de finanțe s-au încheiat miercuri dimineața, în jurul orei 4,30, ultimul ordonator de credite fiind Ministerul Muncii.
Față de forma Guvernului, în proiectul bugetului de stat au fost făcute, în Comisiile de buget, finanțe și bănci, aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plenul reunit. Acestea vizează modificări de formă, rectificări, dar și unele alocări de sume suplimentare, cele la multe – 34 de amendamente – la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru personalul clerical și renovări, reparații sau construcții de biserici.
Printr-un amendament a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută inițial în bugetul Curții Constituționale, pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători ieșiți la pensie.
În timpul dezbaterilor, reprezentantul Curții Constituționale a fost întrebat de deputatul USR Claudiu Năsui despre un capitol din buget care se referă la asistența socială, unde era propusă suma de 700.000 lei, sumă care era zero anul trecut.
‘Legat de întrebarea privind asistența socială, sumele prevăzute sunt pentru drepturi medicale pentru diferite categorii de personal, creșterea provenind în special din creșterea proporțională a dreptului medicamentelor’, a răspuns reprezentatul CCR.
‘Deci, să înțelegem că, anul acesta, Curtea Constituțională va cumpăra medicamente pentru angajații săi? Anul trecut era zero, deci nu e o creștere, e o cheltuială nouă. Cumpărați medicamente de 700.000 lei?’, l-a întrebat Năsui.
‘Sumele sunt decontate atât pentru personalul Curții Constituționale, cât și pentru foștii judecători. Sunt judecători și magistrați asistenți’, a replicat oficialul CCR.
Un amendament admis în Parlament prevede alocarea sumei de 35.125.000 lei pentru realizarea lucrărilor de intervenții la construcțiile și instalațiile clădirilor în care își desfășoară activitatea Institutul Clinic Fundeni.
Proiectul de buget pe anul 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie.
Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a subliniat, în plenul reunit al Legislativului, că bugetul de stat pentru 2025 este cumpătat, un buget care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări.
De asemenea, el a arătat că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat prevede ‘în primul și în primul rând plățile pentru pensii’.
‘Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare și la Ministerul Finanțelor, angajamentul României față de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în același timp să păstrăm investițiile. Investițiile sunt motorul economiei, iar investițiile sunt păstrate și în acest buget. (…) Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări’, a afirmat ministrul Finanțelor.
FOTO: gds.ro