O localitate din mediul rural nu are medic de familie iar multe altele riscă să ajungă în aceeași situație având în vedere că jumătate dintre medicii de familie din județul Olt sunt la vârsta pensionării ori sunt pensionari, potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și Colegiului Medicilor (CM).
În județul Olt sunt 211 medici de familie, iar 106 dintre aceștia îndeplinesc condițiile de pensionare ori sunt pensionari, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanța Florea.
În privința acoperirii cu medici de familie, reprezentantul CAS Olt a menționat că singura localitate în care nu există medic de familie este comuna Gura Padinii, în timp ce în alte 20 de localități rurale sunt doar puncte de lucru ale unor cabinete de medicină de familie.
Președintele Colegiului Medicilor Olt, medicul Mihai Ungureanu, consideră îngrijorătoare perspectiva acordării serviciilor medicale la sate, arătând că există riscul desființării unor cabinete medicale din mediul rural așa cum s-a întâmplat recent după decesul unui medic de familie.
Mihai Ungureanu a explicat de ce s-a ajuns la situația de a nu fi medici de familie în toate localitățile, menționând în primul rând numărul mic de locuri pentru medicina de familie la examenul de rezidențiat, orientarea către clinici private sau firme de medicamente și birocrația în creștere.
‘Medicina de familie are puține locuri la rezidențiat și pe lângă faptul că sunt puține locuri, medicii care se înscriu la rezidențiat pe medicină de familie ajung să nu îl termine, pentru că în anul următor sau în anii următori dau rezidențiat pe alte specialități și se mută pe alte specialități. Sau sunt medici care termină specialitatea și nu vor să practice, se angajează la clinici private, se angajează la firme de medicamente sau în alte domenii, unde sunt mai bine remunerați și au avantajul că au și mai puțină birocrație. Birocrația asta de la an la an a crescut, de la an la an sistemul informatic merge din ce în ce mai prost. Așteptăm acum, în septembrie, când se întrevede să se înlocuiască sistemul informatic cu un altul nou și mai performant, să se îmbunătățească lucrurile pe partea aceasta’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Medicilor Olt.
Medicul Mihai Ungureanu a adăugat că probeleme cu acoperirea cu medici de familie este în mediul rural și tot acolo este și nevoia mai mare de medici de familie, pentru că populația satelor este îmbătrânită.
‘Doritori ca să vină ca medici de familie în județul Olt sunt foarte puțini. Problema este că majoritatea vor să rămână ori localizați pe oraș, ori cât mai aproape de centrele universitare. Problema mare este exact în mediul rural. S-a încercat cu centrele de permanență, la un moment dat s-au și desființat câteva centre de permanență, tocmai din cauza lipsei medicilor care să funcționeze în acele centre de permanență. Că trebuie să ai medici care să acopere fiecare lună cu gărzi și nu sunt suficienți. Adică problemele sunt mai de structură. O să aibă repercursiuni destul de grave în viitorul nu prea îndepărtat. Pentru că sunt foarte mulți medici care sunt la vârsta de 70 sau chiar peste 70 de ani, peste 65 de ani sunt destul de mulți, jumătate’, a mai declarat Mihai Ungureanu.
Medicul a menționat că mulți medici de familie riscă să ajungă la burn-out în condițiile numărului mare de pacienți și părții de birocrație pe care trebuie să o facă.
‘Nu poți să zici că te vei putea ocupa de 3.000, 4.000, 5.000 de pacienți. Pentru că dacă sunt, mai ales când e populație destul de îmbătrânită în mediul rural, sunt consumatori de servicii medicale. Și la un moment dat ajungi să nu mai faci față și apare fenomenul de burn-out. Deci sunt foarte mulți medici care sunt în această problemă, oboseala asta continuă. Pe lângă faptul că tu nu mai faci față cu pacienții, te mai îngreunează și toată partea asta birocratică, mai apar probleme și cu accesul îngrădit la serviciile medicale și la investigații pentru că pacienții trebuie ca să se deplaseze din mediul rural, să ajungă în cel mai apropiat oraș unde au astfel de servicii’, a argumentat Mihai Ungureanu.
Președintele Colegiului Medicilor Olt a menționat că în ultimii ani au fost și cazuri de medici tineri care să vină în județ, la cabinetele de medicină de familie, însă unii evită să meargă la sate și din cauza stării dispensarelor sau unor chirii ridicate pentru cabinete, coroborat cu distanțele mari până la domicilii.
‘Sunt trei sau patru medici tineri care au venit în ultimii ani. Și atât. Și mai este încă un alt aspect, problemele legate de administrațiile locale. Acestea nu se implică în marea majoritatea localităților în ceea ce privește funcționarea cabinetelor medicale spunând ‘dumneavoastră sunteți privați, nu avem cum să vă ajutăm’. Adică atâta timp când nu o să fie de interes public cabinetul de medicină de familie, ei o să fie tot timpul îngrădiți în a putea să facă investiții’, a mai explicat Ungureanu.
Sunt cabinete de medicină de familie care riscă să se desființeze, a avertizat Ungureanu.
‘Din promoția de anul trecut nu și-a manifestat nimeni intenția de a veni medic de familie în județul Olt. Iar promoția de anul acesta o să termine în vară, spre toamnă, dar documentele le primesc peste trei luni. Situația o să fie chiar mai rea anul acesta, pentru că sunt cabinete care riscă să se desființeze. A decedat doamna doctor Bălășoiu, la Pleșoiu. Nu a venit nimeni. A dispărut cabinetul, pacienții, fiind aproape de Slatina, s-au înscris o parte la Slatina, o parte la doamna doctor care mai este acolo. Și a dispărut pur și simplu locul. Deci perspectivele nu sunt deloc bune, dimpotrivă, sunt îngrijorătoare rău de tot’, a conchis Mihai Ungureanu.