24.7 C
Slatina
duminică,22 septembrie,2024

Ultimele Articole

TBC la Colegiul Nicolae Titulescu din Slatina

- Advertisement -

Eleva de liceu a declansat suspiciunea ca sufera de tuberculoza dupa ce a fost vazuta de un medic la care ea s-a prezentat pentru ca spunea ca este racita. A fost informat personalul medical al scolii, care a anuntat Directia de Sanatate Publica (DSP). Da, exista o asemenea suspiciune asupra unei eleve de la clasa a XI-a P1 din cadrul colegiului nostru. Cei de la Sanepid au luat imediat masurile preventive care se impun in astfel de cazuri, in sensul ca vineri a fost dezinfectata sala de cursuri. De asemenea, a fost dezinfectata si o alta sala in care invata copiii unei clase I-a, pentru ca eleva suspecta a desfasurat acolo patru ore de practica. Am inteles ca colegii elevei noastre sunt testati gratuit, asa cum se procedeaza in cazul persoanelor cu care un bolnav de TBC are contact direct, a declarat directoarea colegiului, Violeta Busuioceanu.

Informatiile au fost confirmate vineri si de DSP Olt, prin purtatoarea de cuvant a institutiei, Gabriela Gogiu. Colegii elevei au fost cu totii testati astazi (vineri – n.r.), fiind considerati contacti directi. Clasa a fost dezinfectata, s-au luat toate masurile de precautie. Eleva respectiva nu are domiciliu in Slatina, ea sta aici in gazda impreuna cu o alta eleva. A fost dezinfectata si locuinta respectiva, a fost testata si colega de camera, asa ca nu a ramas nimic in afara cercului procedural desfasurat in astfel de cazuri. Rezultatele la testarile medicale vor putea fi cunoscute luni sau marti. Nu este nimic care sa induca panica in randul celor cu care fata a venit in contact direct. Situatia este sub control, a declarat Gabriela Gogiu.

Printre cei cu care eleva a avut contact se numara si micuti de clasa I

Eleva suspectata ca ar suferi de tuberculoza a desfasurat, miercuri, patru ore de practica cu micutii de la o clasa I din cadrul colegiului slatinean. invatatoarea Daniela Petrescu a anuntat parintii vineri, la sfarsitul orelor de curs, despre aceasta situatie, informandu-i totodata ca, desi eleva de la clasa XI-a a stat patru ore cu micutii in acelasi spatiu inchis, copiii nu sunt considerati contacti directi, ceea ce inseamna ca micutii nu vor fi testati preventiv la initiativa DSP, ci testarea se va face la solicitarea parintilor. Doar sala de curs a fost dezinfectata acolo, dar parintii copiilor pot solicita ei testarea care se face pentru depistarea acestei boli, pentru linistea lor. Rezultatele testarii pot fi date la trei zile de la efectuarea testului, asa ca este bine ca parintii care doresc sa solicite testarea copiilor ar fi bine sa se adreseze specialistilor in primele zile ale saptamanii, pentru ca in week-end nu are cine sa le arate rezultatele, a mai declarat purtatoarea de cuvant a DSP.

Simptome si risc

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamani (TBC pulmonar), dar care se poate raspandi si in alte parti ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plamani, tuberculoza este raspandita cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Cu toate ca tratamentul este de lunga durata, acesta este cel mai adesea finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni. Tuberculoza se poate gasi fie in forma latenta (in asteptare), fie in stare activa, sustin medicii. TBC activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.

Simptomele obisnuite la tuberculoza sunt tusea insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani, bataile rapide ale inimii (tahicardie), gatul marit in volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune). Alte simptome pot fi febra, frisoanele si transpiratiile in timpul somnului, oboseala si slabirea fortei fizice, pierderea poftei de mancare si a greutatii fara motive explicabile, scaderi ale amplitudinii respiratiei si durerile in piept. Persoanele au un risc crescut de a infecta cu tuberculoza atunci cand intra in contact cu cineva care are tuberculoza activa (in casa, la serviciu, la scoala). Tuberculoza activa este foarte contagioasa, sustin medicii.
Daca cineva traieste cu o persoana care are tuberculoza activa sau a fost in apropierea unei persoane care sufera de TBC, trebuie sa consulte imediat un medic specialist pentru testare. Un rezultat pozitiv al testelor arata ca este necesara urmarea unui tratament.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți