10.2 C
Slatina
duminică,22 septembrie,2024

Ultimele Articole

Festivalul Zilele Poeziei in Olt a murit

- Advertisement -

Este vorba de concursurile nationale de poezie Ion Minulescu la Slatina si Virgil Carianopol la Caracal si de acordarea premiului Virgil Mazilescu care cade in sarcina autoritatilor de la Corabia. incepand de anul acesta, titulatura <> dispare, iar concursurile de poezie care se tineau sub ea vor fi organizate in mod separat. in ceea ce priveste Concursul national de poezie <>, el este prins in calendarul manifestarilor culturale pe anul in curs in luna mai, insa institutia noastra are bani doar in luna iulie, asa ca o sa-l impingem mai in vara. Concursul va dura doua zile. Este mai bine asa pentru toata lumea, cel putin la nivelul finantarii, dar nu numai, a declarat Paul Matiu, directorul ibliotecii Judetene Ion Minulescu, institutia care va organiza acest concurs.
Din lipsa de fonduri, Zilele Poeziei in Olt nu s-a mai tinut nici anul trecut, desi, ca in fiecare an, festivalul a figurat in calendarul manifestarilor culturale ale judetului. Este regretabil atunci cand manifestari de acest gen nu pot fi organizate. Sper ca sirul editiilor va fi reluat in 2012, sustine consilierul judetean Nicolae Draghici, presedintele Comisiei de cultura a Consiliului Judetean Olt.
Cele trei evenimente culturale cu rezonanta nationala au avut statut propriu de organizare pana in anul 2003. in 2004, la propunerea regretatului Visi Ghencea, director pe atunci al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, manifestarile au inceput sa fie organizate sub o singura umbrela culturala, in cadrul Zilelor Poeziei in Olt. Concursul Ion Minulescu se afla atunci la editia cu numarul XIII, Virgil Carianopol – la editia a X-a, iar premiul Virgil Mazilescu se acorda pentru a cincea oara.

Reactii

Absenta Concursului national de poezie Ion Minulescu din peisajul cultural al anului trecut a fost o surpriza neplacuta pentru scriitorii legati de-a lungul anilor de aceasta manifestare. Castigatorul primei editii, care a avut loc in 27 aprilie 1969, poetul si jurnalistul Virgil Dumitrescu (el insusi mai apoi membru de mai multe ori in juriul concursului), isi exprima speranta ca intamplarea din 2011 nu se va repeta. Mi-e dificil sa ma pronunt cu privire la soarta acestui concurs. si refuz sa cred ca i se canta prohodul. Doar daca la conducerea Slatinei ar fi niste sfinte fete hamesite. Nu e cazul. Ca ultima editie (din cate inteleg) a fost trecuta cu vederea, si-o asuma, cred, chiar si sustinatorii de pana acum ai concursului (national!) de poezie <>, parca asa ii zicea. Oficiali sau mai putin oficiali, integrati au ba in politica. Probabil ca, momentan, altele sunt prioritatile urbei. Aud ca ALRO s-ar inchide, ceea ce ar fi o catastrofa pentru miile de oameni care isi castiga painea de acolo. in plan mai larg, vedem ce se intampla cu sanatatea. Cultura, in viziunea potentatilor vremii, e ultima gura de hranit. Din pacate, au disparut si firimiturile. Pe de alta parte, functia creeaza organul. Slatina se improspateaza cu talente literare demne de respect. Daca acestea simt nevoia sa iasa in public si sa se racordeze la ce va sa zica un concurs de poezie verificat in timp, vor gasi mijlocul. Daca nu, nu. Exista si alte cai de exprimare. Asta, ca sa nu mi se impute cumva ca nu ma pot detasa de nostalgia locului. De mult m-am detasat, spune Virgil Dumitrescu, care a parasit demult Slatina si care traieste la Craiova.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți