2.8 C
Slatina
luni,23 decembrie,2024

Ultimele Articole

Seara culturala la Dobretu

- Advertisement -

Asociatia ,,Salvati Identitatea Satului in parteneriat cu Biblioteca Comunala ,,inv. Ilie Renghea, Primaria Dobretu si Studioul MediaArt lanseaza azi, la ora 17.00, in sediul gradinitei ,,Nicolae Truta din comuna Dobretu, cea de-a VII-a editie a proiectului cultural Dobretul citeste poezie, printr-o seara dedicata poeziei lui Radu Gyr. Proiectul face parte din Programul de lecturi publice pentru tineretul din mediul rural, intitulat Drumul spre Lectura.

,,Pentru infrumusetarea spiritului cu o poezie de o sensibilitate si traire care nu se intalneste decat la marile genii, va invitam la o Seara de poezie – Radu Gyr la Dobretu. Daca este adevarata cugetarea potrivit careia numai suferinta naste arta, atunci tragicul destin al lui Radu Gyr o ilustreaza cu prisosinta. Poezia sa este o poezie scrisa dupa gratii, un scurt istoric ai acelor ani grei de viata inimaginabila, ,,o fantana nesecata de spirit romanesc. Creatia acestui poet crestin avea sa cunoasca inaltimi nebanuite in bezna temnitelor comuniste, unde poetul scrie despre foamea continua, frigul cumplit, moartea ca prezenta zilnica, se cearta cu Dumnezeu, cere razbunare, pentru ca in final sa ajunga la o liniste sufleteasca si la o credinta adanca, intelegand jertfa uriasa care-i sta in fata si soarta ce i-a fost rezervata. Crezul sau devine crezul unei intregi tinere generatii aruncata de comunisti in ,,toiul beznelor adanci. Din pacate Radu Gyr continua sa fie si azi un nume prigonit, putin cunoscut generatiilor mai tinere si de aceea nu trebuie uitat ca Cele mai crancene infrangeri sunt renuntarile la vis, a declarat profesorul Iulian Viorel Calugaru, presedintele asociatiei Salvati Identitatea Satului.
Invitati de onoare la eveniment sunt doi camarazi de suferinta ai lui Radu Gyr la Aiud – George Popescu Glogoveanu, care a suferit peste 20 de ani de detentie comunista, si Ilie Tudor, tatal artistului Tudor Gheorghe. Intrarea la eveniment este libera si se face in limita locurilor disponibile

Suflet ales, destin marcat de nedreptati

Radu Gyr, fiul cunoscutului actor craiovean Coco Demetrescu, s-a nascut la 2 martie 1905 la Campulung-Muscel. Pe numele sau real Radu Demetrescu, a fost un poet, dramaturg, eseist si gazetar roman. Membru de seama al Miscarii Legionare, a fost intemnitat in timpul dictaturii lui Carol al II-lea, in timpul regimului antonescian si mai apoi in timpul regimului comunist.
A debutat la 14 ani, cu poemul dramatic ,,in munti, publicat in revista Liceului ,,Carol I din Craiova, al carui elev a fost. Devenit student al Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii Bucuresti, debuteaza editorial in 1924, cu volumul Linisti de schituri, in ton mai degraba elegiac. A fost un colaborator statornic in perioada dupa debut al revistei Universul literar si apoi al altor reviste literare de formatie nationalista (Gandirea, Gand Romanesc, Sfarma-Piatra, Decembrie, Vremea, Revista Mea, Revista Dobrogeana si altele, precum si la ziarele: Cuvantul, Buna Vestire, Cuvantul Studentesc).
Radu Gyr a fost de mai multe ori laureat (1926, 1927, 1928 si 1939) al Societatii Scriitorilor Romani, Institutului pentru Literatura si Academiei Romane, care-i acorda premiul Adamachi. Doctor in litere, a fost Conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, catedra de estetica a profesorului Mihail Dragomirescu.
,,inchis din pricina credintei sale in invierea neamului romanesc in numele lui Iisus Hristos, Radu Gyr, in respectul tuturor celor din celulele prin care a trecut, si care i-au memorat poeziile, a compus sute de piese, de la sonete la mari balade, cu care a imbogatit patrimoniul literar romanesc. A epuizat tot universul imagistic floral, a surprins realitati si palpairi ale inimii, ale sufletului si duhului crestin…, scrie Nicolae Nicolau.
Refuzand compromisul, urmandu-si pana la capat propriile convingeri si idealuri, Radu Gyr afirma in 1945, in fata Tribunalului Poporului, care l-a condamnat la moarte, ulterior comutandu-i pedeapsa in ani grei de inchisoare: Eu am avut o credinta. si am iubit-o. (…) Indiferent daca aceasta credinta a mea apare, astazi, buna sau rea, intemeiata sau gresita, ea a fost pentru mine o credinta adevarata. I-am daruit sufletul meu, i-am inchinat fruntea mea. Cu atat mai intens sufar azi, cand o vad insangerata de moarte.
Poetul trece la cele vesnice pe 29 aprilie 1975, lasandu-ne mostenire o opera monumentala de simtire si traire romaneasca, precum si un indemn la lupta si credinta.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți