Potrivit Gabrielei Gogiu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Olt, in perioada 21-24 aprilie, numarul persoanelor intepate de capuse care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean a ajuns la 17, fata de doar trei cazuri inregistrate anul trecut.
Capusele trebuie indepartate imediat, in intregime, deoarece doar asa se poate preveni si elimina riscul de transmitere a bolii Lyme. Pacientul are obligatia de a dezinfecta zona intepata, si sa se asigure ca nu apare o reactie, cum ar fi unele complicatii in urma scarpinarii, sau inflamatii. in cazul in care acestea apar, pacientii trebuie sa se prezinte imediat la medic, a spus Gabriela Gogiu.
Boala Lyme este produsa de o bacterie, transmisa omului prin muscatura de capusa. Lyme mai este supranumita si boala cu 1000 de fete din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei le mimeaza pe cele ale altor boli. Potrivit specialistilor, primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei. impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare cu cele ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare. Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la batai neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate raspandi la sistemul nervos, provocand paralizie faciala sau furnicaturi si amortire a bratelor si picioarelor. Poate incepe sa provoace dureri de cap si intepenirea gatului, care pot fi considerate simptome ale meningitei.
Potrivit unui raport al Institutului National de Sanatate Publica, anul trecut, la nivelul intregii tari au fost confirmate 861 cazuri de boala Lyme. La nivelul judetului Olt au existat anul trecut trei suspiciuni de imbolnavire, un singur caz fiind confirmat.
17 olteni muscati de capuse, in doar 3 zile
- Advertisement -
- Advertisement -