Casa Muzeu „Gunka și Spiru Vergulescu” din cadrul Muzeului Județean Olt s-a transformat marți, 14 octombrie 2025, într-un adevărat laborator de gust, ținând cont ca aici s-a desfășurat a patra ediție a concursului „Extemporal la gastronomie – Savoarea în bucătărie, Arta servirii”. Este un eveniment dedicat promovării unei alimentații echilibrate, dar cu rădăcini adânci, anul acesta bucurându-se de un real succes avănd în vedere participarea numeroasă.
Potrivit organizatorilor, concursul gastronomic a avut loc pe două secțiuni – gătit și servit, fiind prezenți la start elevi de la cinci licee tehnologice din județ, și anume „Petre S. Aurelian” Slatina, fost Economic, Nr. 1 Balș, „Matei Basarab” Caracal, „Ștefan Diaconescu” Potcoava și Izvoarele.
Au fost 16 grupe de bucătari, doi liceeni care au participat individual și șase ospătari, iar nivelul participanților a fost unul spectaculos, etnograful Claudia Balaș de la Muzeul Județean Olt confirmând entuziasmul acestora.
„Am constatat o creștere a calității de la an la an și copiii sunt foarte dornici să participe! Noi, cei care am organizat concursul gastronomic, nu avem cum să nu menționăm ciorba de fasole cu ciolan gătită la tuci timp de ore bune. Un gust autentic care ne-a cucerit pe toți. Și da, tradiționalele gogoși fierbinți au fost și anul acesta ‘micul dejun’ delicios. Felicitări tuturor elevilor, profesorilor și organizatorilor! Slatina are viitor în gastronomie! După ce am savurat preparate demne de stele Michelin și am admirat creativitatea tinerilor noștri bucătari la ‘Extemporal la gastronomie’ când a venit momentul să îi celebrăm pe câștigători. Emoția a atins cote maxime la festivitatea de premiere de la Casa Muzeu ‘Gunka și Spiru Vergulescu’. Le mulțumim tuturor elevilor talentați care au adus pe masă gustul de acasă și inovația culinară. Fiecare participant este un campion al tradiției! Felicitări tuturor concurenților care au participat. Sunteți inspirația noastră”, a spus etnograful Balaș.
Dar surprizele nu s-au oprit aici, toți cei prezenți bucurându-se de un cadru de poveste, unde mai mulți copii au oferit și un spectacol de dansuri populare autentice.
„Ritmul vioi și costumele tradiționale au completat perfect atmosfera, demonstrând că folclorul și gastronomia merg mână în mână în păstrarea identității românești. Un eveniment reușit care ne reamintește că talentul și tradiția sunt cele mai valoroase ingrediente. Mulțumim partenerilor și participanților pentru o zi de neuitat”, a subliniat Claudia Balaș.






