1.8 C
Slatina
marți,11 februarie,2025

Ultimele Articole

BRAINS – studiu privind identitatea zonei de vecinatate romano-bulgare

- Advertisement -

Proiectul exploreaza doua teme de cercetare: prima se refera la potentialul de construire a unei identitati politice, socio-economice si culturale integrate a grupurilor relevante, din cele doua regiuni transfrontaliere, iar cea de-a doua este legata de identitatea teritoriului zonei de vecinatate romano-bulgare. Aceasta regiune transfrontaliera inseamna 7 judete din partea de sud a Romaniei, si 9 districte din partea de nord a Bulgariei. Noi reprezentam centrul Brie Giurgiu, centru care a fost initiat in cadrul unui parteneriat de investitie intre Academia de Studii Economice Bucuresti si Universitatea din Ruse; proiectul a fost demarat in 2008, si e in plina implementare; noi incercam sa identificam si sa definim ca zona distincta aceasta zona de periferie, cu identitate de sine statatoare, cu multiple aspecte. Ne propunem o metodologie inovatoare de cercetare, care se va baza atat pe datele oficiale, dar si pe datele rezultate dintr-un studiu, care se adreseaza unui numar de 4.000 de respondenti din Romania si Bulgaria. Este vorba de a prelucra, analiza din multiple puncte de vedere aceste date, si a defini acest model de identitate regionala, de creare a unui brand a acestei regiuni pe care sa-l promovam pana la nivelul Uniunii Europene, a declarat unul din reprezentantii proiectului in cadrul unei conferinte de presa organizate miercuri, la sediul Prefecturii Olt. Prin intermediul proiectului, la nivelul fiecarui judet din regiune transfrontaliera va fi creat un centru de informare, care sa fie un punct de contact pentru persoanele care doresc sa afle mai multe despre oportunitatile de cooperare cu partea bulgara.
Avem in vedere crearea acelui booklet care sa descrie unitatile teritorial-administrative din Romania si Bulgaria, cu atuu-rile lor pe plan social, economic, cultural, astfel incat sa dam o imagine coerenta intregii regiuni. Noi ne-am gandit ca cel mai bun loc pentru punctele de informare sunt Camerele de Comert, si vom avea discutii ca acolo sa putem colecta oportunitatile identificate pe plan local, astfel incat granita geografica sa nu mai fie o linie de separare si sa permita promovarea acestei identitati regionale, la care noi tinem foarte mult, a mai spus acesta.
Printre activitatile proiectului se numara o cercetare aplicata in trei faze si elaborarea documentelor strategice; colectarea de resurse informationale; instruirea si implicarea facilitatorilor de cooperare din cele sapte judete din Romania si din cele noua districte din Bulgaria, aflate in zona Dunarii. Grupurile tinta ale proiectului sunt reprezentate de 2.200 de cetateni din Romania si 1.800 din Bulgaria, apartinand administratiei publice, mediului economic, societatii civile; de asemenea, un alt grup tinta este alcatuit din 400 de factori de decizie cu impact asupra regiunii. Ca si rezultate ale proiectului se doreste realizarea unei Carti Verzi a unei politici privind identitatea transfrontaliera romano-bulgara, care include documentele Model integrat de identitate al RO-BUL-NA, un pachet de informare trilingv (romana, bulgara, engleza) distribuit catre 4.000 de beneficiari, precum si o retea a comunitatilor din zona transfrontaliera, bazata pe un website trilingv.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți