in opinia semnatarului, in cadrul acestei categorii de varsta se regasesc cetateni ai acestei tari, aflati intr-o reala dificultate in ceea ce priveste ocuparea profesionala si incadrarea acestora pe piata muncii.
As vrea sa va supun astazi atentiei un fenomen ingrijorator care afecteaza profund societatea si care ar trebui sa lase urme adanci pe obrazul constiintei noastre de politicieni.
Este vorba despre soarta a circa jumatate de milion de cetateni romani, cu varste intre 45 si 60 de ani care nu au in acest moment un loc de munca. Da, recunosc, spatiul public este acaparat de subiectul important si legitim al plecarii medicilor din sistemul sanitar, dar vin si intreb, zecile de mii de ingineri, specialisti in cele mai sofisticate domenii tehnologice, de la agricultura pana la varfuri ale stiintei cuantice, fara un loc de munca, de ce nu constituie un subiect aprig de dezbatere, permanent, in spatiul public?
Lor li se alatura armata muta a celor cu studii liceale tehnologice si de meserii care au stat la baza a ceea ce numim industrie grea dar si alte specializari din varii domenii. Sunt semeni de-ai nostri, toti care au iesit din orice forma de ajutor temporar din partea statului si care nu mai apar in statisticile privind somajul. Din pacate pentru fiecare dintre ei, economia de piata, de multe ori haiduceasca, a constituit si constituie in continuare o bariera uriasa in calea gasirii unui loc de munca, fie si unul oarecare, nu in raport cu pregatirea de baza a fiecaruia. in pofida faptului ca, fiind oameni obisnuiti cu acumulare continua de cunostinte si-au actualizat in permanenta gradul de specializare, obtinand diplome de absolvire in alte cateva domenii fata de specializarea de baza. Tot in speranta ca, la un moment dat, un patron va ignora ca au varsta critica la care ei cica nu mai angajeaza si vor primi o sansa. Adaugati la toate acestea faptul ca tot mai multi dintre acesti semeni ai nostri sunt singurii intretinatori de familie. N-am vazut prea multe dezbateri sau preocupari in legatura cu dificultatile pe care le are un parinte somer in a-ti educa propriul copil, asigurandu-si autoritatea morala si intelectuala in raport cu viitorul acestuia.
in opinia senatorului Darius Bogdan Valcov, statul, institutiile publice sunt obligate sa creeze cadrul legal care sa permita rezolvarea acestei probleme.
Iata de ce cred ca Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice ar trebui sa revizuiasca si sa imbunatateasca in primul rand toata legislatia care ar putea crea facilitati la angajare pentru acest segment social. Dar nu inainte de a initia consultari si dezbateri din care sa rezulte cele mai multe solutii. Sunt sigur ca ele exista, atat la nivelul celor afectati dar si la nivelul angajatorilor si nici un efort nu va fi prea mare daca, peste un an sau doi numarul persoanelor cu varste intre 45 si 60 de ani care nu au acum un loc de munca se va diminua.
Situatia prezentata de senatorul Darius Bogdan Valcov isi are sustinere si in Colegiul Electoral numarul 1 – Circumscriptia Electorala numarul 30 Olt, acolo unde prin contractiile resurselor umane de pe piata locala, spre exemplu in sectorul metalurgic, se regasesc persoane cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani, care se afla intr-o reala dificultate in a-si mai gasi un loc de munca pe piata locala.
Biroul de presa al senatorului Darius Bogdan Valcov