27.7 C
Slatina
luni,7 iulie,2025

Ultimele Articole

Explozie de boli profesionale la Electrocarbon

- Advertisement -

Potrivit raportului prezentat de conducerea ITM Olt la sedinta de joi a Colegiului Prefectural, anul acesta la nivelul judetului au fost inregistrate 162 boli profesionale.
Repartizarea pe unitati este urmatoarea: 152 de salariati sunt de la Electrocarbon SA Slatina, 5 salariati sunt de la ALRO, 4 de la SMR Bals, un salariat de la Pirelli Tyers Romania. Principalele afectiuni in urma caror aceste cazuri au fost declarate ca boli profesionale sunt: silicoza – 57 de cazuri, discopatie cronica – 50 de cazuri, bronhopatie cronica obstructiva – 28 cazuri, bronsita cronica – 7 cazuri, hipoacuzie – 6 cazuri, astm bronsic – 5 cazuri, altele – 9 cazuri. Varsta persoanelor afectate este cuprinsa intre 28 si 64 de ani, cele mai multe cazuri regasindu-se in grupa de varsta 50 – 60 de ani. Vorbim deci de persoane care acum 10-15 ani lucrau intr-o unitate unde tehnologia era mai invechita, unde poate nu se punea atat de mult accent pe normele de protectia muncii, a spus Cristian Ungureanu, seful ITM Olt.

Medicul Liana Kovacs, din cadrul DSP Olt, a precizat ca anumite boli profesionale, cum este cazul silicozelor, pot fi descoperite si dupa o perioada indelungata de timp.
Insist mult pe importanta dosarului medical al fiecarui angajat pe care noi ne concentram activitate atunci cand impreuna cu ITM-ul facem declararea bolilor profesionale la angajator. Fisa de expunere la riscuri este foarte importanta, si aceasta trebuie facuta de reprezentantul unitatii responsabil cu sanatatea si securitatea in munca si a sefului de echipa sau al lucratorului, pentru ca el stie exact in ce consta munca lui. Ne-am intalnit acum cu situatia de la Electrocarbon pentru ca aici avem foarte multe silicoze, boli care vin din urma, chiar si de 30 de ani, pentru ca particulele acelea foarte fine de dioxid de siliciu intra in bronhii si acolo raman, ele in timp dauneaza. Apar atat elemente radiologice cat si clinice dupa foarte multi ani. Asa se explica explozia de anul acesta de cazuri de la Electrocarbon, si nu inteleg de ce atitudinea angajatorului este de a nega, de ce o iau ca pe un afront personal. Masurile care se iau acum vor diminua bolile acestea peste alti 10-15 ani. Deci ele vin din urma, nu avem de ce sa ne razbunam pe oameni. Fisa de risc nu se intocmea in 1990, 1991, 1992, dar se cunosteau conditiile de lucru. Nu eliberezi o fisa de expunere la riscuri dar poti sa eliberezi o adeverinta din care sa reiasa in ce conditii a lucrat omul, a spus dr. Liana Kovacs. Medicul a mai precizat ca o importanta deosebita ar trebui acordata controlului medical periodic.
Controlul medical periodic – se incheie intr-adevar un contract cu un anumit furnizor de servicii de sanatate, se fac asa cum se fac. Eu gasesc imperfectiuni. La un om expus la diversi factori fizici, chimici, trebuie sa-i faci spirometrie, trebuie sa-i faci radiografie. Pai n-am intalnit. si cu toate astea, am avut luna asta 50 de cazuri. Nici unul nu avea spirometria, adica sa arate capacitatea lui functionala de a respira, a bolnavului. si tu, angajator, pui din prima stampila am obiectiuni. in afara de noi si ITM, cu care am cercetat in cadrul sedintei toate dosarele, nu ne-a ascultat nimeni. Nu-i inteleg pe angajatori, pentru ca eu zic ca cel care ar trebui sa se sesizeze in cazul unor nereguli ar fi asiguratorul, nu angajatorul. Nu-l implica cu nimic, dar o ia ca pe o chestie personala. Deci nu plateste un procent in plus, nu i se intampla absolut nimic. Pentru controalele periodice se platesc niste bani, de ce sa nu se faca corect?, a afirmat medicul Liana Kovacs.

Reprezentantii angajatorilor sunt insa de parere ca la mijloc ar fi vorba doar de interesul financiar al oamenilor. Prezent la sedinta Colegiului Prefectural, Anton Barbu, reprezentant al Alro Slatina, a afirmat ca avalansa de boli profesionale a fost declansata de legea care prevede plati compensatorii pentru astfel de cazuri.
Vreau sa spun ca unitatea noastra a facut eforturi deosebite in ultimii 15 ani privind modernizarea tehnologiei pentru reducerea noxelor in mediul de munca, dar cu toate acestea ne confruntam cu declarari de cazuri de boli profesionale, asta si datorita faptului ca se primesc niste plati compensatorii pentru cei care isi declara boala profesionala. in legea asigurarilor de sanatate si accidentelor de munca sunt prevazute masuri de prevenire si de recompensa in cazul micsorarii capacitatii de munca, dar in ceea ce priveste prevenirea asiguratorul nu a facut nimic, adica sa investeasca bani pentru modernizari de tehnologii, sa asigure tratamente gratuite la cei care sunt predispusi sa se imbolnaveasca. Toate acestea nu se fac, in schimb se dau pana la 12 salarii medii pe economie pentru scaderea capacitatii temporare de munca, ca urmare a imbolnavirii profesionale. De aceea ne confruntam cu aceasta avalansa de solicitari, de declarare a cazurilor de imbolnaviri profesionale. Mai nou, legea SSM spune ca boala profesionala se poate declara la cel mult doi ani de la incetarea activitatii intr-o societate, dar s-a gasit o portita – cancerul si pneumoconiozele se pot declara si dupa doi ani de la incetarea activitatii, cu asta se confrunta acum Electrocarbonul. S-a incercat si la noi, dar am intervenit si vom interveni la comisia nationala cu contestatii, vrem sa stopam aceste declarari fictive de cazuri de boli profesionale, a spus reprezentantul Alro. Acesta a mai afirmat ca angajatii obtin foarte usor de la clinicile de boli profesionale fisa de expunere la riscuri, chiar daca nu au lucrat in mediul respectiv, dand exemplu un lucrator de la Alro . Noi avem acum un caz pe rol, un lucrator care niciodata nu a lucrat in mediu cu fluor si spune ca are astm bronsic din cauza fluorului, a spus Barbu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți