Şapte agenţi economici din Olt au fost amendaţi, în luna septembrie, de inspectorii de muncă din judeţ pentru folosirea mai multor persoane care nu aveau încheiate contracte de muncă. Cei mai mulţi muncitori angajaţi la negru au fost depistaţi la societăţi din municipiul Caracal cu domeniu de activitate protecţie şi gardă, taximetrie sau comerţ cu combustibil. Toţi angajatorii au fost drastic amendaţi de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.
Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt, a declarat că cei şapte agenţi economici din judeţ, unde au fost identificate 11 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au fost amendaţi cu 220.000 de lei, cea mai mare contravenţie fiind aplicată unei firme de protecţie şi gardă din municipiul Caracal. „Societatea avea patru angajaţi fără forme legale şi a primit o amendă de 80.000 de lei. La un agent economic din Brăila, cu punct de lucru în Caracal şi domeniu de activitate comerţ cu combustibil, au fost găsiţi doi muncitori la negru şi a fost sancţionat cu 40.000 de lei, iar la două societăţi de taximetrie, tot din Caracal, s-a depistat câte un angajat fără a avea încheiat contract de muncă şi fiecare dintre firme a primit câte 20.000 de lei. Au fost amendate şi doi agenţi economici din Balş, unul a primit 20.000 de lei pentru un lucrător fără forme legale de la un service GSM şi celălalt tot 20.000 de lei pentru o persoană care desfăşura muncă nedeclarată în domeniul comerţului. Şi o societate de colectare deşeuri din Scărişoara a primit 20.000 de lei amendă pentru un angajat la negru”, a spus reprezentantul ITM.
209 controale specifice în domeniile relaţii de muncă şi sănătate şi securitate în muncă au fost efectuate luna trecută de inspectorii de muncă olteni, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 283 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 158 de sancțiuni, din care 142 de avertismente și 12 amenzi în valoare totală de 277.500 de lei, şapte dintre acestea fiind date societăţilor care aveau muncitori ce desfăşurau muncă la negru.
Potrivit Inspecţiei Muncii, cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.
Cătălin FIRCOIU