A început campania de vaccinare, iar numărul persoanelor din judeţul Olt care deja s-au vaccinat antigripal a ajuns la peste 2.100. Cele mai multe au fost cadrele medicale care prin natura activităţii au venit în contact respirator cu pacienţi sau asistaţi, şi anume aproximativ 1.770.
Până acum sunt în total 2.184 doze de vaccin antigripal realizate din totalul de 19.320 de doze primite în două tranşe de Direcţia de Sănătate Publică Olt, din achiziţia Ministerului Sănătăţii. Au fost distribuite prima dată 1.760 doze, care au fost folosite pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a medicilor, cadrelor sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale, cât şi din policlinici, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, iar zilele trecute au mai ajuns în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt alte 17.560 doze, din acestea fiind deja realizate, săptămâna trecută, 424. S-au vaccinat antigripal 95 de persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, nouă cadre medicale şi 320 de persoane cu vârsta de 65 de ani
Luna viitoare, specialiştii în sănătate publică din judeţ ar mai urma să primească alte 33.350 doze, în două tranşe, respectiv 17.550 plus 15.800 doze. Pentru acest sezon rece, DSP Olt a catagrafiat 74.196 persoane, considerate la risc şi care doresc să se vaccineze antigripal, iar pe lângă persoanele menţionate mai trebuie să se imunizeze împotriva gripei sezoniere copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani, gravidele şi persoanele, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.
Chiar dacă peste 2.100 de olteni s-au vaccinat antigripal, numărul cazurilor de viroze şi cel al pneumoniilor au fost în creştere. 1.313 persoane din judeţ au fost dianosticate cu infecţii respiratorii acute, iar 50 dintre ele au fost internate în spital, în timp ce 624 au fost diagnosticate cu pneumonii, din care 141 au fost internate. Ponderea cazurilor o deţine grupele de vârstă cuprinse între 0 şi 19 ani.
Specialiştii în sănătate publică spun că vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică. Vaccinul utilizat în sezonul 2019 – 2020 este Influvac Tetra şi este diferit faţă de sezonul trecut, compoziţia fiind stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cătălin FIRCOIU