„Pe urmele Sfântului Apostol Andrei – aspecte din viaţa şi activitatea misionară”, a fost evenimentul educativ desfăşurat zilele trecute la Liceul cu Program Sportiv Slatina şi în care au fost implicaţi elevi, dar şi profesori, de la această unitate de învăţământ.
Tradiţii şi obiceiuri creştine de ziua Sfântului Andrei, patronul spiritual al României, sărbătorit an de an pe 30 noiembrie, a fost tema generoasă a activităţii, aceasta fiind prezentată în cel mai inedit mod, elevii luând parte la o şezătoare. „Valorificând cu elevii tradiţia folclorică în cadrul diverselor activităţi şcolare şi extraşcolare realizăm un important act cultural şi educativ. Produsul final s-a dorit a fi un model de bune practici”, a explicat profesoara Mihaela Lotreanu.
În cadrul şezătorii, cursanţii LPS Slatina au cusut la gherghef, etamină, au scărmănat şi tors lână, au împletit, au mânuit vârtelniţe şi rotane. „Şezătorile constituie un mijloc complex de educaţie, familiarizându-ne cu unele elemente de folclor, contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradiţiile populare, dezvoltă dragostea pentru frumos, pentru armonie, cultivă răbdarea, stăpânirea de sine şi spiritul de echipă. De aceea, prin activitatea educativă desfăşurată am încercat şi noi să-i facem pe elevi să conştientizeze cât de valoroase sunt tradiţiile şi obiceiurile creştine româneşti şi cât de important este ca ei să le cunoască, să încerce chiar să le practice şi să le păstreze autentice”, a declarat profesoara Odeta Vâlcea, coodonator al acţiunii.
Şi alţi dascăli au luat parte la evenimentul educativ, aceştia râmânând impresionaţi de modul în care elevii s-au implicat în organizarea acestei şezători. Totodată, şi-au adus aminte cum această tradiţie populară au păstrat-o ani buni părinţii şi bunicii lor, în satul românesc.
Cătălin FIRCOIU