În prima săptămână a lunii februarie, specialiştii DSP Olt au înregistrat noi cazuri de gripă. Sunt 30 de olteni care au fost diagnosticaţi cu gripă sezonieră, 18 dintre aceştia având virusul gripal tip A, subtip H3, iar 12 virusul gripal B.
Potrivit specialiştilor în sănătate publică, toate persoanele diagnosticate cu gripă nu au fost vaccinate antigripa în acest sezon rece, iar peste 90% dintre aceste cazuri nu au necesitat internarea şi au primit medicaţie la
domiciliu cu antivirale, oseltamivir. Cele mai multe dintre cele 30 de cazuri sunt înregistrate în rândul copiilor şi tinerilor de până în 18 ani, respectiv 24, celelalte şase cazuri fiind în rândul adulţilor. Mai afectaţi au fost bărbaţii decât femeile şi, totodată, specialiştii DSP au constatat că cele mai multe cazuri de gripă au fost confirmate în mediul urban, unde sunt aglomerări, decât în cel rural. Cu cele 30 de cazuri înregistrate săptămâna trecută, până acum în Olt sunt confirmate 83 de cazuri, unul fiind cu virusul gripal AH1, 24 cu AH3 şi 58 cu virusul gripal B.
Din cauza depistării circulaţiei virusului gripal în mai multe colectivităţi de învăţământ se va avea în vedere intensificarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin viroze, inclusiv gripa. Se va realiza triajul epidemiologic, zilnic, în colectivităţile şcolare şi preşcolare, se vor asigura condiţiile de igienă personală şi de colectivitate, iar revenirea în colectivitate se va face numai în baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie.
Pe lângă cazurile de gripă, în judeţul Olt s-au înregistrat în prima săptămână din februarie şi 1.973 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 67 de internări, şi 677 de pneumonii, cu 98 de internări.
Cătălin FIRCOIU