La opt ani după primul volum, „Bucătăria Hoinară” se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare a albumului foto la Slatina va avea loc miercuri, 19 februarie, cu începere de la ora 17:30, la Muzeul Judeţean Olt, acesta fiind prezentat de Laurenţiu Guţică, directorul instituţiei culturale.
„Aducând împreună gastronomia și călătoria, albumul devine o compoziție de stări și poveșți al căror ingredient cheie este pofta de a trăi. Nu vei găsi în el rețete, dar te va inspira să ți le compui pe ale tale, descoperind locuri, oameni și gusturi”, spune muzeograful Claudia Balaş, în invitaţia la evenimentul de lansare a albumului „Bucătăria Hoinară”.
Potrivit organizatorilor, manifestarea de miercuri după-amiaza include proiecția scurtmetrajelor documentare realizate în cei doi ani de perindări ai „Bucătăriei Hoinare” prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu, iar seara se va încheia cu un recital folk al artistului Costi Dragomir, o masă cu delicii locale și o degustare de vinuri.
În albumul de fotografie apare şi o gospodină din comuna olteană Cezieni. Este vorba de Olga Filip, cea care an de an însufleţeşte „Sărbătoarea iilor” din localitate. La începutul anului trecut, Olga, împreună cu muzeograful Claudia Balaş, au fost gazdele „bucătarilor hoinari”. Pâinea în ţest şi ciorba de raci, după o reţetă veche şi autentică, au fost bucatele autentice olteneşti pe care gospodina din Cezieni a dorit să le prezinte lumii întregi, prin intermediul cunoscutului proiect „Bucătăria hoinară”. „Tanti Olga ne-a așteptat să vedem cum se pregătește o ciorbă și o mâncare de «raci olteneşti». În mica bucătarie, cu focul care se face direct pe podea, am încercat cu toții să ne găsim loc, să ne bucurăm de povestea care se desfășura în fața noastră; nu mai menționez despre poezia miresmelor. Dar totodată să putem fotografia și filma. Mulțumim Claudia Balaș pentru așa o vizită! Întreaga poveste va urma în albumul de fotogarfie și filmul pe care-l vom lansa în acest an”, au transmis reprezentanţii „Bucătăria Hoinară” la scurt timp după vizita făcută la Cezieni, în 2019.
Proiectul „Bucătăria hoinară” înseamnă „popasuri de bucătărie” în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare, unele dintre ele puţin cunoscute. Se găteşte în gospodării ţărăneşti şi şoproane părăsite. Odată popasul descoperit, se trece la partea cu adevărat savuroasă, gătitul. Gusturile se combină exuberant, după inspiraţia invitaţilor bucătari ai lui Răzvan Voiculescu. Foarte rar se găteşte în spiritul locului, majoritatea reţetelor sunt suprapuneri cosmopolite, cum ar fi gusturi japoneze, mediteraneene, sud-americane amestecate, cu aromele „locale” şi cu povestea oamenilor pe care „bucătarii hoinari” îi întâlnesc.
Cătălin FIRCOIU