Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor medicale de urgenţă, au participat luni dimineaţa la o întâlnire cu prefectul de Olt Florin Homorean, în vederea luării de măsuri având în vedere creşterea semnificativă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus Covid-19 la nivelul a două regiuni din nordul Italiei. Una dintre ele este aceea de a identifica cetăţenii judeţului Olt la toate punctele de trecere a frontierei, care vor completa o declaraţie pe proprie răspundere, cât şi un chestionar privind istoricul de călătorie, care vor fi transmise Direcţiei de Sănătate Publică Olt pentru a intra în carantină sau izolare la domiciliu, cu monitorizare zilnică 14 zile sau lăsate libere fără risc. De asemenea, s-au găsit două spaţii pentru carantinarea oltenilor care se întorc din zonele afectate de noul virus.
Lombardia şi Veneto sunt cele două regiuni din Italia unde în ultimele zile a crescut alarmant numărul infecţiilor cu coronavirus, iar în acest moment aici se află şi o comunitate de peste 8.000 de cetăţeni români. În acest context, autorităţile locale din Olt s-au întrunit luni într-o şedinţă de urgenţă, în vederea luării mai multor măsuri de prevenire şi control specifice.
Potrivit unui comunict remis de Prefectura Olt, triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei se asigură de direcţiile de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti prin personalul propriu sau prin personal delegat sau detaşat din cadrul altor unităţi sanitare. În acest sens, se impune suplimentarea măsurilor de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime, fluviale şi aeriene. Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul DSP, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare.
Cetăţenii judeţului Olt vor fi identificaţi la toate punctele de trecere a frontierei şi vor completa o declaraţie pe proprie răspundere, cât şi un chestionar privind istoricul de călătorie, care ulterior vor fi transmise către Direcţia de Sănătate Publică Olt pentru aplicarea măsurilor care se impun: carantinare sau izolare la docmiciliu cu monitorizare zilnică 14 zile sau lăsate libere fără risc. În situaţia în care persoana chestionată se încadrează în definiţa de caz suspect, aceasta va fi raportată imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie n.r.) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit instrucţiunilor transmise de DSU, vor fi considerate cazuri suspecte şi persoanele simptomatice care sosesc din localităţile unde au fost dispune măsuri de carantină, din regiunea Veneto şi provincia Lodi din regiunea Lombardia, ambele situate în nordul Italiei. Până duminică, 23 februarie, în care autorităţile italiene au instituit măsuri de carantină sunt Vo’ Euganeo, Codogna, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano.
Două spaţii pentru carantinarea oltenilor
Pentru persoanele asimptomatice care sosesc din localităţile aflate în carantină, va fi instituită o perioadă de carantină de 14 zile în România, în spaţiile special amenjate. Direcţia de Sănătate Publică Olt, cu sprijinul autorităţilor adminstraţiei publice locale, a identificat şi comunicat către Ministerul Sănătăţii două spaţii destinate carantinării persoanelor care se întorc din zone afectate cu noul coronavirus – 2019nCoV.
Extinderea campaniei de informare a populaţiei privind infecţia cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale şi colective care trebuie luate şi elaborarea unui buletin de informare zilnic privind evoluţia situaţiei la nivel internaţional şi eventualele măsuri suplimentare luate de autorităţile române sunt alte două măsuri luate de autorităţi.
„Până în prezent nu sunt raportate de către autorităţile italiene cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus, însă dinamica călătoriilor ceţăţenilor pe rute terestre şi aeriene dintre cele două ţări impune adoptarea de către cetăţenii judeţului Olt a măsurilor de prevenire a posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus”, mai spun reprezentanţii Prefecturii.
Orice persoană care consideră că se încadrează în definiţia de caz suspect trebuie să solicite înregistrarea la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul DSP Olt, la telefon 0372.394.714.
Cătălin FIRCOIU