1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

142 de olteni, diagnosticaţi cu gripă până la începutul săptămânii

- Advertisement -

Săptămânal, numărul oltenilor diagnosticaţi cu gripă este în creştere. Datele Direcţiei de Sănătate Publică Olt arată că până la începutul acestei săptămâni erau 142 de bolnavi de gripă, 22 dintre ei fiind diagnosticaţi numai în perioada 17 – 23 februarie, însă numărul pacienţilor înregistraţi cu infecţii respiratorii acute şi pneumonii s-a apropiat de 3.500.  

Au fost 22 cazuri noi de gripă înregistrate în rândul oltenilor, în ultima săptămână, 13 dintre acestea fiind confirmate cu virusul gripal tip B şi nouă cu virusul gripal tip A, subtip H3. Oltenii erau nevaccinaţi antigripal în acest sezon rece, iar formele de boală au fost uşoare, având în vedere că peste 90% dintre ei nu au necesitat internarea şi au primit medicaţie la domiciliu cu antivirale.

Cei mai afectaţi rămân în continuare copiii şi tinerii de până la 18 ani, în rândul lor fiind 21 de cazuri de gripă, iar unul singur a fost la un oltean de peste 18 ani. Pe sexe, au fost 11 cazuri la femei şi 11 la bărbaţi, iar din cele 22 de cazuri, 12 au fost în mediul urban, iar restul în cel rural.

Cumulativ, cele 142 de cazuri de gripă confirmate de specialiştii laboratorului Institutului Cantacuzino  Bucureşti sunt distribuite astfel: două cu virusul gripal AH1, 46 cu virusul gripal AH3 şi 94 cu virusul gripal B.

Totodată, în săptămâna 17 – 23 februarie, în judeţ s-au înregistrat aproape 3.500 de cazuri de îmbolnăviri cu alte afecţiuni respiratorii. Au fost 2.712 olteni cu infecţii respiratorii acute, din care 65 au fost internaţi, şi 781 cu pneumonii, 135 fiind internaţi.

Pentru a limita extinderea infecţiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă populaţiei: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave; măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare); evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare şiastfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului, menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct devedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită); evitatea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți