Martie 2020
Realocarea si supracontractarea in cadrul POR 2014-2020
– Peste 300 de proiecte noi finantabile la nivelul regiunii Sud- Vest Oltenia –
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia gestioneaza la nivel regional, in calitate de Organism Intermediar, Programul Operational Regional 2014-2020 si implementeaza politici de dezvoltare regionala, in concordanta cu obiectivele si prioritatile de dezvoltare ale Romaniei, precum si cu obiectivele UE in domeniul coeziunii economice si sociale, in vederea dezvoltarii socio-economice echilibrate a regiunii.
De-a lungul celor 21 de ani de activitate, ADR Sud-Vest Oltenia a depus toate eforturile in primul rand pentru contractarea integrala a fondurilor alocate in cadrul programelor gestionate la nivelul regiunii, dar si pentru sprijinirea investitiilor promovate de catre administratia publica locala si a mediului privat in implementarea cu succes a celor peste 2000 de contracte semnate, prin care au fost atrase peste 2 miliarde de euro.
In cadrul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia au fost depuse 1357 de proiecte, in valoare nerambursabila de 1,38 de miliarde Euro, fara apelurile SUERD (strategia UE pentru regiunea Dunarii) si apelurile nationale si au fost semnate 559 de contracte, in valoare nerambursabila de aproximativ 958 de milioane Euro.
Avand in vedere faptul ca, in cadrul anumitor prioritati de investitie au fost depuse foarte multe proiecte, prin care alocarea regionala a fost depasita cu pana la 350%, dar care nu au fost contractate, desi implementarea acestora ar fi fost deosebit de importanta pentru comunitatea locala si dezvoltarea regiunii Sud-Vest Oltenia, ADR SV Oltenia, prin Directorul General, Doamna Marilena Bogheanu, a sustinut, atat in cadrul sedintelor Comitetului de Monitorizare POR, cat si la intalnirile cu reprezentantii Comisiei Europene, MFE si MLPDA, necesitatea identificarii de solutii privind realocarea de fonduri suplimentare si supracontractarea in cadrul prioritatilor care au performat.
Realocarea:
Ca urmare a analizei obiectivelor aferente cadrului de performanta, AM POR a initiat demersurile necesare modificarii alocarilor financiare ale axelor prioritare POR. In acest sens, ADR SV Oltenia a propus realocarea sumelor ramase neutilizate pe unele Prioritati de Investitii catre acelea in cadrul carora a fost depus un numar foarte mare de proiecte, ce excede alocarea regionala.
Prin realocarea acestor sume se va evita dezangajarea fondurilor pe acele prioritati ale POR ce au fost mai putin accesate de catre potentialii beneficiari si vor putea fi implementate proiecte importante pentru comunitatile locale pe apelurile pentru care numarul de aplicatii a fost foarte mare.
In acest context, in decembrie 2019, Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a adoptat o hotarare privind alocarea sumelor disponibile din POR catre PI 2.1. A – Sprijinirea microintreprinderilor, PI 3.1. B – Cladiri publice, PI 13 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii, dar siredistribuirea sumelor ramase neutilizate intre prioritatile Axei 4 – Dezvoltare urbana.
Supracontractare:
Tot in contextul realizarii unui grad de absorbtie cat mai mare, Autoritatea de Management pentru POR a emis in luna ianuarie o instructiune interna prin care se asigura supracontractarea tuturor proiectelor depuse la nivel regional in cadrul: PI 3.1 C – Iluminat Public, axei prioritare 4 – Dezvoltare urbana, axei prioritare 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale dar si PI 13 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii.
“Datorita eforturilor sustinute care au avut ca principal scop asigurarea finantarii pentru investitiile publice, estimam ca, in perioada urmatoare, vor mai fi semnate peste 300 de contracte, in valoare nerambursabila de 200 de milioane euro, reprezentand proiectele care se aflau deja in proces de evaluare sau precontractare. Astfel, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, in cadrul POR 2014-2020, se vor implementa peste 850 de contracte de finantare in valoare de peste 1,15 de miliarde de euro, reprezentand 180% din alocarea regionala. Dorim sa asiguram toti partenerii implicati ca institutia noastra va cauta permanent solutii pentru implementarea cu succes a acestor investitii, prin realizarea tuturor demersurilor necesare pentru simplificarea procesului de implementare si cresterea gradului de supracontractare”, a declarat Doamna Director General al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.
Situatia implementarii POR 2014-2020 in judetul Olt
In judetul Olt au fost depuse un numar de 279 de proiecte prin care sunt solicitate peste 232,4 de milioane de Euro. Dintre acestea, 99 au fost contractate, in valoare nerambursabila de peste 138,6 de milioane de Euro.
Autoritatile publice din judetul Olt au depus pentru investitii publice un numar de 93 de aplicatii, dintre care au fost semnate 52 de contracte de finantare.
- : Bals, Caracal, Corabia, Scornicesti, Draganesti Olt, Piatra Olt, Icoana, Osica de Jos, Dobrosloveni, Ianca, Dobrun, Parscoveni si Potcoava au in implementare contracte in cadrul POR 2014-2020.