2.3 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Mortalitate piscicolă în zona barajului Drăghiceni. Garda de Mediu a fost în control

- Advertisement -

După ce la sfârșitul săptămânii trecute în spațiul public au apărut informații cu privirea la mortalitatea piscicolă din zona barajului Drăghiceni, reprezentanții Comisariatului Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au desfășurat în control amplu la fața locului.

Comisarii de mediu olteni au constatat, în urma verificărilor, că încă din data de 9 martie și până pe 10 mai, pe acumularea nepermanentă din comuna Drăghiceni, care face parte din sistemul de apărare împotriva inundațiilor, împreună cu barajul Caracal, și se  află în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt, au avut loc lucrări de golire a acumulării, intervențiile fiind anunțate în Dispeceratul SGA Olt.

„Conform precizărilor SGA Olt, barajul din Caracal este în modernizare, pe o perioadă de aproximativ 2 ani, și nu mai asigură protecție împotriva viiturilor, pe perioada lucrărilor. Ținând cont de aceste aspecte, era necesară asigurarea funcționarii corespunzătoare a barajului Drăghiceni, singurul baraj care va asigura protecție împotriva inundațiilor în zona Caracal, până la finalizarea lucrărilor la barajul Caracal”, se arată într-un comunicat remis de Garda de Mediu Olt.

Cu ocazia controlului efectuat de cei de la Mediu, împreună cu un reprezentant al Agenției Naţionale pentru Pescuit și Acvacultură, în zona barajului Drăghiceni, comisarii de mediu din județ au constatat mortalitate piscicolă în amonte de baraj, respectiv pești de dimensiuni mici 5-7 centimetri, în imediata vecinătate a zonei de fund a lacului, pe ambele părţi. De asemenea, în vecinătatea barajului, în aval, există o zonă cu păpuriș în care era blocată o mare parte din peștii de dimensiuni mici, care trecuseră prin conducta de golire de fund.

La solicitarea şi cu participarea reprezentanților Gărzii de Mediu și Agenției de Protecței a Mediului Olt, SGA Olt a demarat acțiunea de tăiere a vegetației în zona din aval a barajului, pentru a permite peștilor să ajungă în apa mare din zona acumulării Liiceni. S-a intervenit inclusiv prin preluarea peştilor mici și transvazarea acestora în apa mare, dincolo de zona cu vegetație. „Fiind o acumulare nepermanentă, barajul Drăghiceni nu se pretează la acvacultură și nu face parte din zona de pescuit precizată la articolul 2, punctul 44, din Ordonanța de Urgență 23 din 2008, cu modificările și completările ulterioare privind pescuitul și acvacultura”, se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

Totodată, în sarcina SGA Olt au fost impuse măsuri pentru continuarea acțiunilor de colectare a peștelui mort din zona barajului Drăghiceni și predarea acestuia către societăţi autorizate, în vederea eliminării, până la data de 19 mai.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți