1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Inspecția Muncii, controale la angajatorii din Olt pentru a vedea dacă respectă activitatea în regim de telemuncă sau au programul decalat

- Advertisement -

Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au fost implicați în luna noiembrie într-o campanie desfășurată la nivel național, care a presupus verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19. Au avut loc controale la anagajatorii din județ care au peste 50 de salariați, iar neregulile constatate au fost multe. De la nedecalarea programului la serviciu până la neîntocmirea documentelor necesare angajaților care au activitate în regim de telemuncă.

Cătălin FIRCOIU

Potrivit Inspecției Muncii, în perioada 10 – 24 noiembrie, 42 de controale (număr total de lucrători ai unităților verificate – 15.041, din care 415 desfășoară activitate în regim de telemuncă și muncă la domiciliu și 12.521 au programul de muncă decalat n.r.) au avut loc în domeniul relațiilor de muncă. În urma verificărilor efectuate au fost dispuse 31 măsuri de remediere a deficiențelor constatate și au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, din care cinci avertismente și două amenzi în valoare de 3.000 de lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă olteni au efectuat 32 de controale, iar în urma acestora au dispus 40 de măsuri de remediere a deficiențelor și au fost aplicate 40 de avertismente.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: neorganizarea programului de lucru astfel încât să se realizeze decalararea acestuia cu cel puțin o oră; neîntocmirea actelor adiționale la contractele individuale de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în regim de telemuncă; nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de muncă (în domeniul relațiilor de muncă n.r.); neactualizarea planului de prevenire conform evaluării riscurilor cu măsurile sanitare la nivel național; nesupravegherea stării de sănătate pentru toți lucrătorii;

neverificarea modului de purtare a echipamentului individual de protecție (în domeniul securității și sănătății în muncă n.r.).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți