Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au continuat și în luna februarie controalele la societățile comerciale din județ, în urma acestora fiind găsite șase persoane care lucrau la angajatori din localitățile Slatina, Nicolae Titulescu, Vâlcele și Bălteni, fără a avea contracte de muncă încheiate. Cuantumul total al amenzilor aplicate de inspectorii de muncă se ridică la peste 100.000 de lei.
În total, inspectorii de muncă au identificat șase persoane care desfășurau muncă nedeclarată, una dintre acestea fiind la un agent economic din comuna Nicolae Titulescu, cu obiect activitate baruri, valoarea sancțiunii dată fiind de 20.000 de lei. O altă persoană lucra la un angajator din comuna Vâlcele, cu punct de lucru în municipiul Slatina și obiect de activitate comerț cu flori, cuantumul amenzii fiind de 20.000 de lei, în timp ce la o societate comercială din comuna Bălteni, cu obiect de activitate construcții, s-au găsit trei angajați fără contract și a primit o contravenție de 60.000 de lei. Totodată, Inspecția Muncii a mai găsit o persoană cu timp parțial la un agent economic din Slatina, cu obiect de activitate spălătorie covoare, care a fost amendată cu 10.000 de lei. Celor patru agenți economici, care foloseau persoanele la muncă nedeclarată, le-au fost aplicate amenzi în cuantum de 110.000 de lei.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat în februarie 248 de controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma controalelor efectuate, s-au identificat 274 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 166 de sancțiuni, din care 152 de avertismente și 14 amenzi, în valoare totală de 141.500 lei, cele mai multe fiind pentru muncă la negru. Cele mai frecvente deficiențe au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a muncitorilor cu virusul SARS-CoV-2.
De asemenea, în cursul lunii trecute, în județul Olt au avut loc zece evenimente, soldate cu nouă persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și o persoană accidentată mortal.