Grădinița cu Program Normal „Spiru Vergulescu” din municipiul Slatina s-a transformat în grădiniță cu program prelungit, administrația publică locală investind aproximativ 200.000 de lei pentru reabilitare și dotarea acesteia, așa cum prevăd standardele europene. La inaugurarea noii grădinițe, care nu putea avea loc decât în prima zi a noului an școlar 2021 – 2022 au participat, pe lângă reprezentanții instituției, și primarul Emil Moț și viceprimarul Gigi Vîlceleanu, ambii având la rândul lor copii pe care au trebuit să-i ducă la școală sau grădiniță.
„Astăzi chiar am avut o misiune dificilă, l-am dus pe cel mijlociu la grădiniță, pe cel mare la școală, iar acum am inaugurat o grădiniță cu program prelungit. A fost o grădiniță cu program normal până acum, am luat hotărârea împreună cu doamna director și, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, să o transformăm într-o grădiniță cu program prelungit. Din punctul nostru de vedere este cel mai bun lucru pe care l-am făcut, deoarece într-o jumătate de zi un părinte nu avea timp, abia ajungea să-și ducă copilul și trebuia să-l ia din nou la prânz, și ori mama, ori tata, ori bunica, cine avea grijă de copil, avea restul zilei iar ocupat. Așa, cu o grădiniță cu program prelungit, știm că avem copilul la grădiniță, îl ducem de dimineață, îl luăm după-amiază, și părintele sau oricine se ocupă poate să se ducă la serviciu sau să facă ce are el de făcut”, a declarat edilul Slatinei.
Investiția a fost făcută de Primărie, în noua grădiniță fiind 70 de micuți, care sunt împărțiți pe trei grupe, aceștia putând să și servească masa aici, dar și să doarmă pe timpul după-amiezii.
„Este o investiție a Primăriei în valoare de aproximativ 200.000 de lei, anul trecut am reabilitat-o termic, iar anul acesta am dotat-o cu toate cele necesare, cu pătuțuri, cu grup alimentar, mobilier, ca să putem face o grădiniță cu program prelungit. După cum ați văzut, sunt trei grupe de copii, una mică, mijlocie și mare, 70 de prichindei, fericiți, cei mici se vor obișnui, cei mari nu mai au nicio treabă, cei mijlocii la fel, și cred că și părinții sunt la fel de fericiți pentru că nu mai au nicio grijă, copiii lor sunt aici la grădiniță în siguranță, sunt pe mâini bune. Eu sunt foarte mulțumit de ce am văzut, felicit conducerea, un lucru foarte, foarte bun ceea ce s-a realizat, cadrele didactice sunt extraordinare, competente, deci nu avem de ce să ne facem probleme, plus că după cum ați văzut există și izolator, cabinet medical, avem tot ce trebuie pentru această pandemie. Eu sper să treacă cât mai repede și sper ca acești copii să se bucure cât mai repede de libertatea oferită înainte de virusul acesta”, a adăugat primarul Moț.
Sursa citată a mai spus că dacă în privința grădinițelor nu sunt probleme la Slatina, o problemă o reprezintă cea a creșelor, motiv pentru care Primăria Slatina a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării privind construirea unei creșe cu 110 locuri pentru copii: „La Slatina partea cu grădinițele să zicem că este destul de acoperit necesarul de grădinițe, în schimb avem o problemă cu creșele. Ați văzut că la Ministerul Dezvoltării există un program pentru creșe tipizate, în fiecare oraș, în fiecare municipiu, am depus și noi un proiect pentru 110 locuri și sperăm ca în două luni să avem răspunsul, cum spunea și domnul ministru, și în Slatina să construim o creșă cu 110 locuri. Noi suntem responsabili de partea materială, iar de cinci ani de când suntem în această echipă la Slatina, absolut toate școlile, toate grădinițele au primit sprijin din partea noastră în fiecare an, deci eu cred că undeva la minimum 15 milioane lei anual, adică 150 de miliarde lei vechi, pentru investiții în fiecare unitate școlară. Nu putem să facem din cauza lipsei banilor în toate odată, dar pe rând, în fiecare școală, noi am făcut investiții. Același proces îl urmăm și în continuare. Nu este ceva nou, este ceva pe care l-am perpetuat și o să o facem în continuare. NU putem să facem o școală de la zero, pentru că nu avem bani, în schimb putem să renovăm câte o clasă, câte două, în fiecare an. Și, după cum ați observat, și astăzi noi ne-am ținut de cuvânt și, împreună cu domnul viceprimar, ne-am ocupat de programul «Primul meu ghiozdan» ca în fiecare an, iar cei mici de la clasa zero (pregătitoare n.r.) au primit ghiozdănele și cred că s-au bucurat enorm. Fiind în continuare în pandemie, ne-am ocupat bineînțeles și de tot ceea ce înseamnă asigurarea de materiale de protecție sanitare, fiecare director de unitate de învățământ din Slatina primind de la Primărie fonduri pentru a se ocupa de asigurarea acestora”.
„La început de an școlar, doresc să adresez tuturor cadrelor didactice din orașul nostru un îndemn, respectiv cel de a-și continue activitatea cu aceeași dedicare extraordinară ce a condus mii de elevi pe drumul către reușită! Dragi părinți, astăzi (luni, 13 septembrie n.r.) plini de emoție, vă urez ca aceasta să fie doar prima zi care vă umple sufletul de mândrie datorită copiilor dumneavoastră pe care i-ați însoțit în drum către școală! Vouă, dragi elevi, vă doresc un an școlar plin de rezultate remarcabile!”, a adăugat edilul Emil Moț.
Dana Ștefănescu, directoarea grădiniței, a precizat și aceasta în ce a constat transformarea unității de învățământ preșcolar din Slatina: „În această clădire pe care am transformat-o în grădiniță cu program prelungit sunt în jur de 70 de copii, două grupe erau deja existente, doar că acum vor și dormi aici și o grupă mică cu copii care de abia își încep drumul în noul an școlar. ÎI așteptăm cu multă dragoste și cu grijă pentru ei, cred că le-am făcut o bucurie foarte mare părinților pentru sprijinul pe care l-am acordat”.
Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, a vrut să adreseze, de asemenea, un mesaj la început de an de învățământ. „Le urez copiilor, părinților și dascălilor mult succes în noul an școlar, să se bucure de școală, să se bucure de educație și să nu mai avem parte de online, pentru că altfel este situația când vii la școlaă și simți emoția alături de profesori, învățători”, a declarat viceprimarul Slatinei.