Caravana națională a vaccinării „Oameni ca noi” a ajuns marți în Parcul Tineretului din municipiul Slatina, acolo unde au fost prezente mai multe autorități locale și județene, dar și medici, care au trebuit să-i informeze pe cetățeni care este scopul imunizării împotriva noului Coronavirus. Iar printre cei care au dat explicații cu privire la acest aspect a fost și epidemiologul Marinela Madan, medic șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, care a declarat, printre altele, că persoanele vaccinate pot transmite în continuare virusul ucigaș SARS-CoV-2. Doctorul Madan a mai spus și că la finalul pandemiei cu toții o să trăim o altfel de normalitate, urmând să conviețuim cu COVID-ul.
„Vaccinații transmit virusul, dar trebuie completat că există o reducere semnificativă a gradului de transmitere a virusului de la persoanele vaccinate către persoanele nevaccinate. Sper că vom trăi momentul cât mai repede al încheierii pandemiei. Vă aduc un mesaj avangardist: după încheierea pandemiei, vom trăi o altfel de normalitate pe care o vom simți la vremea respectivă cu toții, va trebui să ne obișnuim și să trăim cu acest nou virus, cu perspectiva că pot să bată la porțile sănătății noastre și alte pericole. Practic, tot ceea ce trebuie să întreprindem împreună, corpul medical și populația, să fie ca această infecție cu corona să fie una controlabilă. Nimeni nu are pretenția că vom omorî corona, că vom elimina corona de pe Mapamond, dar trebuie să învățăm să conviețuim cu acești agenți patogeni”, a declarat epidemiologul Marinela Madan.
Jurnaliștii prezenți la caravana vaccinării „Oameni ca mine” au avut ocazia de adresa și câteva întrebări celor prezenți, iar medicul șef de la DSP Olt a trebuit să dea explicații cu privire la apariția valurilor pandemiei de Coronavirus în comunități cu rată de vaccinare de 60 – 70%, adăugând că acest lucru ține și de rata de protecție oferită de vaccinare, dar și de cei care încă nu și-au inoculat serul împotriva virusului SARS-CoV-2.
„Ne propunem ca trend atingerea procentelor de 70 la sută de populație vaccinată. Ceea ce nu se spune, vaccinarea în sine are un grad în sine de disponibilitate și accesibilitate către subiectul vaccinat. În sensul că, așa cum scrie și în literatură, fiecare categorie de vaccin oferă o protecție între 80 la sută și 96-97 la sută. Diferența până la sută la sută din populația vaccinată rămâne populație expusă, pentru că mai intervine și factorul uman care nu are capacitatea într-un mod unitar de a răspunde pozitiv acestor efecte ale vaccinului. Atunci din ceea ce noi numim în epidemiologie masa receptivă din restanțieri la campaniile de vaccinare se recrutează viitorii eligibili la îmbolnăvire. Aceasta este principala explicație a apariției valurilor, ca să fiu credibilă trebuie să urmărim în dinamică evoluția acestor valuri, valul are o amploare mai mică de îmbolnăviri, rămâne de discutat formele clinice pe care le vor dezvolta pacienții, pentru că aici este o competiție acerbă între un micro organism care este până la urmă un organism viu, gândește, își creează arme de atac noi, și capacitatea de răspuns la momentul respectiv. Aceasta este principala explicație pentru apariția valurilor”, a transmis medicul Madan.
Pe lângă epidemiologul de la DSP Olt, la caravana organizată de mediul privat din România și desfășurată la intrarea în Parcul Tineretului din Slatina au mai participat prefectul de Olt Florin Homorean, Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, medicul Mihai Ungureanu, președintele Asociației Medicilor de Familie Olt, și medicul de familie Cătălina Buzărnescu de la Slătioara, localitatea din Olt cu cel mai mare procent privind acoperirea vaccinală anti COVID-19 din județ – peste 45% la începutul lunii noiembrie.
Aproximativ 30 de olteni veniseră până la ora prânzului la corturile special amenajate în locul de agrement din Slatina, pentru a se vaccina împotriva noului Coronavirus în cadrul caravanei, însă aceasta va rămâne și miercuri, 17 noiembrie. Caravana „Oameni ca mine” a luat startul în municipiul București, în 11 noiembrie, de la Universitatea Națională de Aparare „Carol I”, iar la sfârșitul săptămânii trecute a fost prezentă în județul Dolj, la Craiova, și în satul Frățila al comunei Bulzești. Caravana vaccinării este susținută de CEZ România, iar după Slatina aceasta va fi prezentă în județul Argeș.