24 ianuarie 2022, ziua în care s-au împlinit 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc în 1859, a fost sărbătorită și anul acesta la Slatina. Evenimentele dedicate Micii Uniri au avut loc luni pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde s-a organizat un scurt ceremonial militar religios. Contextul actual al pandemiei de Coronavirus a făcut ca manifestările să se se desfășoare într-un cadru restrâns pentru al doilea an consecutiv, cu aproximativ 200 de participanți, și aici vorbim de autorități, dar și de simplii slătineni, fără ca aceștia să se mai prindă la final în tradiţionala horă a Unirii.
Printre oficialii care au luat parte la manifestările dedicate zilei cu însemnătate istorică s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, vicepreşedinții Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, și viceprimarul Gigi Vîlceleanu. Alături de ei, au mai fost prezenţi șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, și cadre militare în rezervă şi în retragere. Au fost însă și absenți, iar aici amintim directori sau reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, precum și delegațiile organizaţiilor judeţene ale partidelor politice.
Evenimentele de la statuia Domnitorului Cuza au debutat cu distribuirea de cocarde şi steguleţe tricolore slătinenilor şi autorităţilor, moment urmat de onorul dat gărzii de onoare de prefectul de Olt. După slujba ţinută de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului transmis de prim-ministrul Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. O parte dintre cei prezenţi la manifestări au spus câteva cuvinte despre însemnătatea acestei zile, printre ei fiind și Emil Moț, primarul Slatinei: „În urmă cu 163 de ani, înaintașii noștri ne-au dat cea mai importantă lecție de solidaritate: Unirea Principatelor Române sub conducerea unui domnitor român, Alexandru Ioan Cuza. Astăzi (luni n.r.), am fost onorat să particip la ceremonia de depunere a coroanelor în semn de respect și cinste aduse celor ce au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Astfel, ceremonia de omagiere a înaintașilor noștri, desfășurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la «Mica Unire» a devenit și un simbol al credinței că ducem mai departe cu mândrie idealurile strămoșilor noștri. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”.
Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Cuza şi parada gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi şi pompieri, pe cântece patriotice interpretate de Fanfara de Estradă „Lyra Band” Slatina.