2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Peste 600 de sindicaliști ai fabricii de aluminiu din Slatina, prezenți la protestul din fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Un nou protest al muncitorilor ALRO Slatina a avut loc joi după-amiază, în intervalul orar 15:00 – 17:00, în fața Prefecturii Olt, în contextul luării deciziei Consiliului de Administrație al uzinii de aluminiu de la sfârșitul anului trecut de a închide trei din cele cinci hale de electroliză ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Peste 600 de membri de sindicat, dar și alți aluminiști, au participat la miting și și-au strigat nemulțumirile, iar aceștia spun că dacă Guvernul României nu intervine în reglementarea acestor prețuri riscă să-și piardă locurile de muncă.

Protestul a fost organizat de membrii Sindicatului Liber Aluministul din cadrul fabricii de aluminiu de pe platforma industrială a Slatinei, cărora le-au venit în sprijin și reprezentanți ai Filialei Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, precum și ai altor sindicate din cadrul ALRO.

„Interesele noastre sunt ca Alro să reziste, iar oamenii noștri să aibă locuri de muncă. Protestul este împotriva mafiei din energiei și gaze, responsabilă împreună cu Guvernul Orban de falimentarea industriei românești, de măcelul care se produce  asupra populației prin emiterea de facturi enorme. Vom merge până la capăt, că așa suntem învățați noi, metalurgiștii, prin a proteja populația, școlile, instituțiile României care sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari de speculanții din energie și amenințate cu falimentul. Nu reducerea TVA-ului la alimente, nu plafonarea prețului, nu subvențiile la gaze și energiei sunt soluțiile pentru rezolvarea crizei energetice, ci anularea contractelor de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale către intermediari, care au fost încheiate în condiții dubioase, netransparente și fără competitori la licitație, ceea ce ne face să credem că aceste contracte sunt ilicite. Solicităm Guvernului României ca aceste contracte să fie făcute publice și să vedeți cum lui Alro îi oferă energie cu 1.200 de lei,1.300, 2.000 de lei pe megawatt, iar altă companie ia de la Oltenia cu 270 de lei megawatt-ul. Oare e corect!? Oare aceste contracte sunt corecte!? Se vrea punerea în genunchi a industriei românești. Rușine, rușine să vă fie!, a declarat Constantin Popescu, liderul sindicatului Liber Aluministul.

„Se spunea că la finalul lunii decembrie a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care să ajute industria românească, iată că a mai trecut o lună și ne găsim în același loc”, așa a început să strige nemulțumirea președintele Filialei Olt a SNPPC.

„De ce? Înseamnă că acea lege a fost croită prost. Vă mulțumesc pentru implicarea în număr atât de mare, să se vadă că aici, la Slatina, nu este o glumă. Vreau să spun că ministrul Energie, Virgil Popescu, ne-a pregătit o țeapă cu acea Ordonanță din decembrie, de aceea noi ne-am gândit ca să-i răspundem cu aceeași monedă și i-am adus aici patru țepe pe care să și le aleagă. Vă rog să le transmitem urările noastre de bine: Huooo! Huooo. (…) Guvernanții au dormit în toată această perioadă, au reușit să se întâlnească la începutul săptămânii ca să cadă de acord cu faptul că prețurile pleacă de la producătorul român de energie, adică statul român în proporție de 95%, și ajung la furnizori de zece ori mai mari. Furnizorii se plâng că nu ei au crescut prețul, iar producătorul român spune că prețul la megawatt pe energie electrică este de 250 de lei. Practic, această soluție adoptată de Guvernul României, de a arunca vina de la unii la ceilalți, ne a adus din nou în stradă, în fața Prefecturii. Să le transmitem urările noastre de bine: Huooo!”, a declarat Cristel Ioțu pe platoul din fața instituției Guvernului din teritoriu.

Protestul vine ca urmare a altor patru proteste ce au avut loc până acum în fața întreprinderii ALRO Slatina, Prefecturii Olt, Ministerului Energiei și Guvernului României. Decizia luată de CA al uzinii de aluminiu, de a închide trei hale de electroliză din cinci, astfel fiind redusă activitatea de producție a aluminiului primar urmare a creșterii prețului la energie și gaze, este motivul pentru care sute de angajați au participat până acum la aceste mitinguri. Sindicaliștii spun că odată cu închiderea acestor hale, peste 1.500 de angajați intră în șomaj tehnic, iar mai apoi riscă să-și piardă locurile de muncă. Însă, conducerea ALRO a transmis că deocamdată nu vor avea loc disponibilizări. Și vineri, în fața Guvernului, va fi organizat un alt miting, la care și-au anunțat prezența membrii ai altor sindicate din cadrul fabricii slătinene.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți