16.8 C
Slatina
vineri,11 iulie,2025

Ultimele Articole

Creștere de peste patru ori a infracțiunilor în unitățile școlare din Olt. Majoritatea, conflicte între elevi

- Advertisement -

Numărul infracțiunilor din instituțiile de învățământ a crescut semnificativ în 2021, față de anul trecut. Acestea au fost de peste patru ori mai multe, având în vedere că orele s-au desfășurat mai mult cu prezență fizică în bănci și nu au fost suspendate, desfășurându-se în sistem online din cauza pandemiei de Coronavirus, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Potrivit bilanțului prezentat vineri la Prefectura Olt de comisarul șef Ionuț Ilinca, comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, și cei doi adjuncți ai săi, comisarii șefi Cristi Rădoi și Mihai Mihalache, în fața prefectului Florin Homorean, anul trecut s-au înregistrat 51 de infracţiuni sesizate în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, față de 12 fapte în aceeași perioadă a anului 2020, rezultând o creștere cu 39 de fapte penale într-un singur an. Analiza categoriilor de infracțiuni comise în unitățile de învățământ preuniversitar, în 2021, arată că faptele penale cel mai des sesizate în interiorul sau în preajma instituțiilor școlare sunt „lovirea sau alte violenţe” și „vătămarea corporală din culpă”.

„Pentru creșterea gradului de siguranță școlară, în cursul anului 2021, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat și desfășurat 3.116 activități educativ-preventive, față de 1.657 de activități educativ-preventive, desfășurate în unitățile de învățământ și în zona adiacentă, în anul 2020. Deși poliţiştii au desfăşurat o serie de activităţi cu caracter preventiv în unităţile de învăţământ preuniversitar, raportându-ne la situația înregistrată anul trecut, când cursurile s-au desfășurat, cu preponderență, în sistem online, în anul 2021, s-a înregistrat o creștere semnificativă a infracțiunilor sesizate”, se arată în raportul oficial al activității polițiștilor, prezentat de inspectorul șef Ilinca.

Din cele 51 de infracțiuni, majoritatea au fost conflicte între elevi, spune comisarul șef Ionuț Ilinca: „Creșterea este cauzată de întoarcerea la școală, din acest motiv a fost creat Biroul de Siguranță Școlară, este o structură nou creată în cadrul Poliției Române, oferă un plus de valoare în acest domeniu, scopul înființării acestui birou fiind de a fi cât mai aproape de profesori și elevi, de a contribui la prevenirea faptelor antisociale în apropierea unităților de învățământ. Această creștere ar fi pentru că, anul precedent, nu a existat învățământ clasic. Probleme deosebite nu ar fi. Pe viitor, trendul va fi unul descrescător. Majoritatea infracțiunilor se referă la loviri și alte violențe, vorbim de dosare penale care sunt în curs de cercetare la Poliție și Parchet, vor fi propuneri legale în fiecare dosar, nu avem infracțiuni grave. Vorbim despre conflicte între elevi”.

Comisarul șef Cristi Rădoi, adjunct al IPJ Olt, a ținut să-l completeze pe șeful său, spunând că violența în școlile din județ nu a ajuns să fie un fenomen. „Aceste infracțiuni sunt cauzate ca urmare a faptului că unii elevii aleargă în curtea școlii, se împiedică și își fracturează mâna, se lovesc la cap. Aceste situații fac obiectul cercetării în cadrul Biroului de Siguranță Școlară, sunt cauze înregistrate pentru lovire și alte violențe. Dacă se autoaccidentează un copil, apare în statistica noastră. Violența în școală nu este un fenomen, sunt situații speciale. Avem și profesori care au agresat copii, dar la modul că i s-a dat o palmă, dar sunt foarte rare”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți