2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

ALRO: Halele de electroliză închise ar putea fi repornite rapid și eficient în 2023

- Advertisement -

ALRO SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute rezultatele financiare consolidate preliminare pentru anul 2021, concluzia fiind că s-a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 miliarde RON, în creștere față de 2,5 miliarde RON în 2020, beneficiind de o evoluție favorabilă a cotațiilor LME și de cererea în creștere pentru produsele cu valoare adăugată mare, în special pentru industriile aeronautică, de inginerie generală și sectorul produselor de larg consum. Compania a vorbit și despre închiderea celor trei hale din cinci de electroliză, care a avut loc anul acesta, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze, transmițând că acestea ar putea fi repornite în anul 2023.

Reprezentanții uzinei de aluminiu din Slatina spun că s-a înregistrat o cerere mai mare pe piața aluminiului, însă criza de pe piața energiei i-an afectat.

„Anul 2021 ne-a adus și mai multe provocări decât 2020, deoarece, în timp ce ne străduiam să atenuăm efectele pandemiei, ne-am confruntat și cu o situație nouă și excepțional de volatilă în ceea ce privește prețurile și furnizarea energiei. Pe de o parte, piața aluminiului a înregistrat o cerere mai mare care a dus la o creștere semnificativă a cotațiilor, dar, pe de altă parte, această creștere a fost contracarată de prețurile ridicate ale energiei electrice. În aceste condiții, am luat toate măsurile necesare pentru a ne onora obligațiile contractuale, dar și pentru a reduce consumul de energie electrică pentru a rămâne pe piață și a ne continua cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă în România”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

Potrivit grupului, anul trecut, cotațiile LME și-au continuat trendul ascendent, având o medie anuală de 2.480 USD/tonă, față de 1.704 USD/tonă înregistrată în 2020. De asemenea, s-a ajuns la un preț record al aluminiului de peste 3.000 de dolari o tonă.

„Această creștere a fost declanșată de cererea mai mare de aluminiu la nivel internațional, în special pentru produsele cu valoare adăugată mare, în principal din industriile aeronautică, inginerie generală și sectorul produselor de larg consum. Ca atare, în octombrie 2021, prețul aluminiului la London Metal Exchange (LME) a atins prețul record de 3.180 USD/tonă, în creștere cu peste 1.000 USD/tonă față de nivelul record din 2020. Mai mult, începând cu a doua jumătate a anului 2021, stocurile de aluminiu au înregistrat o scădere constantă în depozitele LME, încheind anul cu o scădere de 50% față de luna martie 2021. În ciuda acestor condiții favorabile de piață, producătorii de aluminiu din Europa s-au confruntat cu o situație foarte dificilă în ceea ce privește costurile de producție din cauza creșterii considerabile a prețurilor la energie. Nivelurile record ale cotațiilor LME au fost contracarate în principal de costurile mari cu energia electrică din întreaga UE, ca urmare a creșterii prețurilor certificatelor de CO2. Astfel, producătorii de aluminiu din Franța, Germania, România, Țările de Jos, Slovenia și Spania și-au redus producția, unii dintre ei fiind nevoiți să-și oprească temporar întreaga activitate. La nivel local, piața de energie electrică a înregistrat o volatilitate și mai mare, materializată într-o creștere fără precedent a prețurilor și un deficit de aprovizionare, unii furnizori alegând să rezilieze contractele în mod unilateral. Prin urmare, ALRO a fost nevoită să renegocieze unele dintre contractele sale de energie electrică sau să apeleze la piața de energie electrică pentru a acoperi cantitățile din contractele reziliate unilateral. În aceste condiții, prețul energiei electrice plătit de Grup în T4 2021 a fost cu peste 100% mai mare față de T1 2021”, arată reprezentanții ALRO.

Potrivit sursei citate, creșterea cererii la nivel internațional a condus la înregistrarea în cadrul Grupului ALRO a unei producții mai mare de aluminiu primar în 2021 (293.399 tone față de 271.307 tone în 2020). Grupul și-a crescut producția de aluminiu procesat la 113.662 de tone, în creștere de la 98.020 de tone în 2020, în linie cu strategia sa de a se concentra pe producția și vânzările de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare.

Problemele de pe piața energiei din 2021 au determinat reprezentanții companiei să închidă reducă producția de aluminiu electrolitic, la începutul acestui an fiind închise trei din cele cinci hale de electroliză. Însă, aceștia spun că situația este una temporară, iar atunci când condițiile pieței energetice revin la normal, probabil anul viitor, halele vor fi repornite rapid și eficient.

„Situația excepțională cu care s-a confruntat piața de energie în 2021 – prețuri mai mari și lipsa aprovizionării în 2021 a determinat managementul să decidă reducerea producției de aluminiu electrolitic, suspendând producția a trei din cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în 2022. Închiderea temporară are în vedere măsuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile pieței energetice revin la normal, cel mai probabil în 2023”, au mai adăugat reprezentanții fabricii de pe platforma industrială a Slatinei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți