1.2 C
Slatina
luni,25 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Aproape 5 ani de închisoare pentru fostul șef al Postului de Poliție Fărcașele, acuzat de luare de mită și trafic de influență

- Advertisement -

Agentul șef principal de poliție Gheorghe Militaru, fostul șef al Postului de Poliție Fărcașele din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus, acuzat de luare de mită și trafic de influență, a fost condamnat pe 15 aprilie de magistrații Tribunalului Olt, acesta având de ispășit o pedeapsă de aproape 5 ani de închisoare, în regim de detenţie. La jumătatea lunii decembrie a anului 2020, omul legii a fost prins în flagrant în timp de lua șpagă 750 de euro de la un bărbat ce comisese infracțiunea de fals privind identitatea, martor denunțător în cauză. Însă, decizia instanței de judecată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

În prezent, fostul polițist era cercetat cu măsura preventivă a controlului judiciar.

„Condamnă pe inculpatul Militaru Gheorghe, , în prezent aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. (…) În baza art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 şi art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, condamnă pe inculpatul Militaru Gheorghe, cu aceleaşi date, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 38 alin. 2 şi 39 alin. 1 lit. b din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 10 luni şi 20 de zile, în total va executa pedeapsa de 4 ani, 10 luni şi 20 de zile închisoare, în regim de detenţie”, se arată în soluția pe scurt dată de instanța de judecată olteană.

Ca măsură complementară, magistrații au mai decis să-i interzică inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – funcţionar public civil cu statut special, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. Totodată, Tribunalul Olt i-a interzis inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – funcţionar public civil cu statut special, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Instanța de judecată a scăzut din pedeapsa aplicată fostului șef al Postului de Poliție Fărcașele perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, de la data de 17 decembrie 2020 la 10 martie 2021, și menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de acesta. Totodată, s-a constatat că suma de 750 euro identificată asupra lui Gheorghe Militaru cu ocazia organizării activităţii de constatare a infracţiunii flagrante a fost restituită martorului denunţător.

Potrivit anchetatorilor, pe 3 decembrie 2020, la nivelul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt a fost înregistrat denunțul unui bărbat cu privire la faptul că polițistul, la vremea aceea șeful Poliției Fărcașele, i-a pretins o sumă de bani în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal în care acesta era cercetat, aflat pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal. De asemenea, Gheorghe Militaru i-a promis denunțătorului că va interveni pe lângă procurorul care supraveghea urmărirea penală, pentru a aproba propunerea făcută de lucrătorul de poliție judiciară.

La data de 17 decembrie același an, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt au organizat și realizat prinderea în flagrant a fostului agent șef principal de poliție, imediat după ce a primit suma de 750 euro de la denunțător.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți